Volledig scherm
© anp

Rood kruis niet voor jou? Dankzij slimme camera prent van 240 euro op de mat

Op de A28 bij Amersfoort starten Rijkswaterstaat en het Openbaar Ministerie een volgende week een proef om intensiever te kunnen controleren op het negeren van een rood kruis. Een slimme camera legt het matrixbord met het rode kruis en het kenteken van de overtreder vast, zodat deze bekeurd kan worden. 

Een weginspecteur van Rijkswaterstaat die bevoegd is om bekeuringen uit te schrijven leest de beelden van de camera uit.

Behalve een foto, wordt ook een video van de overtreding gemaakt, zodat de situatie goed beoordeeld kan worden. Gaat een automobilist in overtreding, dan kan hij een bekeuring verwachten. Rijkswaterstaat en het OM hopen dat door de grotere pakkans het aantal overtredingen daalt. 

‘Een rood kruis staat er nooit voor niks’

Het negeren van rode kruizen op de snelweg is een risico voor de verkeersveiligheid. Een rood kruis staat bijvoorbeeld boven de weg als de spitsstrook gesloten is, vanwege een incident of omdat er werkzaamheden plaatsvinden.

,,Rode kruizen staan nooit voor niks boven de weg,” zegt David van Baarle, directeur wegverkeersmanagement bij Rijkswaterstaat. ,,Ze staan er voor de veiligheid van de automobilisten zelf, onze weginspecteurs, andere hulpverleners en wegwerkers.”

De slimme camera wordt vanaf 27 mei tot en met 1 juli uitgelezen. Na de zomer evalueren de partijen de proef. Dan bekijken Rijkswaterstaat en het OM of deze vorm van handhaving in de toekomst op meer plekken wordt ingezet. 

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.