Beeld uit de klimaatstaking in Den Haag. Morgen is Utrecht aan de beurt.
Volledig scherm
Beeld uit de klimaatstaking in Den Haag. Morgen is Utrecht aan de beurt. © Angeliek de Jonge

Scholieren staken in Utrecht: “Er moeten betere klimaatplannen komen”

In plaats van in de schoolbanken te zitten, reist een onbekend aantal scholieren morgen af naar Utrecht om te spijbelen voor een beter klimaat. De spijbeldag is georganiseerd door Youth for Climate, een klimaatorganisatie die eerder stakingen hield in Amsterdam en Den Haag.

De scholieren willen de aandacht vestigen op het klimaat door middel van een mars. „Er wordt op dit moment te weinig gedaan voor het klimaat. Daarom willen we dat er betere klimaatplannen komen. Daarnaast hopen we mensen te overtuigen om op klimaatvriendelijke partijen te stemmen”, zegt de 16-jarige Kamil Snellink van Youth for Climate.

Opkomst

Na de stakingen in Amsterdam en Den Haag is dit keer Utrecht aan de beurt. „Bij de vorige stakingen was de opkomst enorm groot, maar we hoorden van veel kanten dat het toch nog best ver reizen was. Daarom hebben we dit keer voor Utrecht gekozen: het ligt centraal en is dus voor iedereen goed bereikbaar.”

De klimaatmars begint  om 12.00 uur in Park Nieuweroord, vlak bij Utrecht CS. In een uur lopen de scholieren door het centrum naar het Wilhelminapark. Hier staat een podium waar speeches volgen van onder andere leden van Youth for Climate. Teachers for Climate, een groep docenten die de klimaatstakingen steunen, bieden dan een open brief aan, waarin ze namens meer dan driehonderd Nederlandse docenten openlijk hun steun betuigen aan klimaatspijbelaars.

Blij

Snellink is blij met deze steun en verwacht dat de klimaatmars veel bekijks trekt. „Dit is de derde landelijke klimaatstaking die we houden, dus hopelijk zien mensen nu in dat het menens is voor ons.” Hoeveel scholieren er morgen meelopen, is niet bekend. Maar de politie geeft aan op de hoogte te zijn van de klimaatmars en zal ook aanwezig zijn om de mars zo veilig mogelijk te laten verlopen.

De klimaatmars is onderdeel van een internationale stakingsdag. Scholieren uit meer dan honderd landen gaan de straat op voor een beter klimaat in plaats van naar school. Volgens Snellink is deze wereldwijde belangstelling noodzakelijk. „Een land alleen kan het klimaat niet verbeteren, we moeten het met z’n allen doen.”