Volledig scherm
De ingang van De Ridderhof in Leidsche Rijn © Google Maps

Schorsing Utrechtse leerling (11) na incident met mes roept vragen op

Deed de Utrechtse basisschool De Ridderhof er juist aan om een 11-jarige leerling te schorsen nadat hij met een ontbijtmes een klasgenoot had bedreigd? Pedagoog Bas Levering heeft zijn twijfels over de aanpak.

De school stuurde maandag een e-mail naar de ouders van de klas. Deze mail lekte uit naar de media, waardoor de school zich genoodzaakt voelde om vervolgens alle ouders van de basisschool op de hoogte te stellen van het incident. 

De school betreurt dat het voorval in de media is gekomen en wil er niet meer inhoudelijk op ingaan, laat de communicatiewoordvoerder weten.

Pedagoog Bas Levering snapt dat. Doordat de zaak in de openbaarheid is gekomen, is het volgens hem veel te groot geworden. ,,Dat er een brief naar de ouders is gestuurd, roept natuurlijk vragen op. Als ouder wil je weten wat er aan de hand is en of er meer problemen waren. Maar je probeert zo’n zaak binnen de school af te wikkelen en buiten de media te houden.”

Uit het bericht aan de ouders blijkt dat een 11-jarige jongen tijdens het jaarlijkse kamp in Vierhuizen een woordenwisseling met een klasgenoot kreeg, een ontbijtmes pakte en daarmee steekbewegingen maakte. Er zat nog een derde leerling tussen, die geprobeerd heeft in te grijpen. Een leraar deed dat ook. ‘De leerling was direct rustig, luisterde naar de leerkracht en werd buiten de groep geplaatst.’ Er is niemand gewond geraakt.

Fouten

Kinderen mogen fouten maken, stelt Levering. Daar leren ze van. ,,De eerste keer schrik je en zeg je: ‘Wat heb jij nou gedaan?’. Als het goed is, is de zaak daarmee afgedaan.” Maar aan de reactie van de school te zien, moet het hier volgens de pedagoog om een al langer lopende zaak gaan. Om een kind dat niet goed in de groep lag of onhandelbaar was. De school had na het incident een ouderavond moeten organiseren, denkt Levering. Eventueel met een deskundige erbij. Dat had veel commotie kunnen voorkomen.

Wat dit incident met de 11-jarige jongen gaat doen, is voor Levering niet duidelijk. ,,Vroeger kwamen dit soort berichten niet in de media. Als een kind door iedereen ergens op wordt aangekeken, levert dat een lange tijd een uiterst onaangename ervaring op.”

De school ziet schorsing als ‘een zeer zware maatregel’, waarmee ze ‘zeer terughoudend’ omgaat ‘in het belang van het kind’. Met de betrokkenen wordt overlegd over hoe het verder moet met de geschorste leerling.