Volledig scherm
Maxim Februari was één van de Zomergasten, afgelopen zomer. © Zomergasten

Schrijver Maxim Februari krijgt C.C.S. Croneprijs

De Utrechtse schrijver en columnist Maxim Februari krijgt de C.C.S. Croneprijs 2019, de literatuurprijs van de stad Utrecht. Volgens de jury, die unaniem voor Februari koos, is zijn oeuvre van uitzonderlijk hoog niveau. 

Februari (56), een pseudoniem voor dr. Max Drenth, groeide op in Overvecht, studeerde Nederlands Recht en Kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht en bracht een groot deel van zijn leven door in plaatsen in de provincie Utrecht. Hij schrijft romans, essays en columns. 

De jury vindt dat Februari een unieke plaats inneemt in de Nederlandse letteren. Met de driejaarlijkse oeuvreprijs is een geldbedrag gemoeid van 10.000 euro. Zijn meest recente roman Klont (2017) is een kritisch en humoristisch meesterwerk dat uiteenlopende personages en verhaallijnen verbindt en tevens relevante overwegingen bevat over ‘de dataficering van onze samenleving’.

Internationale ereprijs

Vanaf dit jaar wordt aan de auteur van de Belle van Zuylenlezing ook de Belle van Zuylenring uitgereikt. De eerste ring is toegekend aan de Nigeriaanse schrijfster Chimamanda Ngozi Adichie. De ring is een nieuwe internationale ereprijs, ingesteld door het ILFU International Literature Festival Utrecht, in samenwerking met de gemeente Utrecht, voor schrijvers die in hun werk reflecteren op de hedendaagse maatschappij.

Daarnaast heeft de gemeente Utrecht de C.C.S. Cronestipendia voor beloftevolle Utrechtse auteurs toegekend aan Jessica van Geel, Kalib Batta en Joep van Helden. De stipendia bedragen 3000 euro en zijn bedoeld om een volgende publicatie mogelijk te maken.

De uitreiking van de prijzen is op zaterdagmiddag 11 januari door wethouder van cultuur Anke Klein in TivoliVredenburg. ’s Avonds geeft Chimamanda Ngozi Adichie de Belle van Zuylenlezing. Eerder wonnen onder anderen Wessel te Gussinklo in 2016 en Esther Jansma in 2013 de C.C.S. Croneprijs.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.