Volledig scherm
PREMIUM
Columniste Marieke Dubbelman schrijft over de Sint Maarten Parade in Utrecht. © Marnix Schmidt/Erik van 't Woud

Sinterklaas zorgt voor verdeeldheid, Sint Maarten brengt mensen juist bij elkaar

columnColumniste en journaliste Marieke Dubbelman schrijft op maandag en zaterdag over zaken in Utrecht of de regio die haar zijn opgevallen. Dit keer over Sint Maarten.

De laatste keer dat ik iemand een heilige hoorde aanroepen was zeker 25 jaar geleden. Toen riep mijn Belgische oma Zoeteke, zoals ik haar altijd noemde omdat ze mij altijd zo noemde, de heilige Sint Antonius aan. ,,Heilige Antonius, beste vrind, maak dat ik **** .... vind.” Ze was in haar secretaire zo naarstig naar een voorwerp op zoek, dat de aanroep gepaard ging met een vluchtige, maar welgemeende vloek.

  1. Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?

    Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?

    Gökmen Tanis, de verdachte van de tramaanslag in Utrecht, moet vandaag voor de rechter in Utrecht verschijnen. Op last van de rechtbank moet hij aanwezig zijn als tijdens de zitting van vandaag de stand van het onderzoek wordt besproken. De vorige keer dat Tanis verplicht aanwezig moest zijn, ging dat gepaard met veel gedoe. De verdachte moest toen zelfs met banden worden gekneveld. Tanis zei toen het Nederlandse rechtssysteem ‘niet te erkennen’. Bij de aanslag op 18 maar vielen drie doden, een vierde slachtoffer overleed later aan zijn verwondingen. De inhoudelijke behandeling van zijn zaak start op 12 maart.