Slepend conflict met Ovast ten einde: bouw honderden woningen Leidsche Rijn kan van start
De gemeente Utrecht en vastgoedbedrijf Ovast hebben overeenstemming bereikt over een slepend miljoenengeschil over bouwprojecten in Leidsche Rijn. Door dit akkoord kunnen nu de 798 geplande woningen in Het Zand en Rijnvliet gebouwd worden.
Volgens D66-wethouder Klaas Verschuure (ruimtelijke ontwikkeling) komt hiermee voorgoed een einde aan de langlopende kwestie. „We zijn blij dat er een akkoord is bereikt met Ovast”, zegt hij. „In de afgelopen maanden hebben we intensief en constructief gesproken met Ovast over alle openstaande vorderingen en claims waarover jarenlang een juridische procedure is gevoerd.”
Anderhalf jaar geleden stonden de gemeente Utrecht en wijlen vastgoedondernemer Wim Oostveen nog lijnrecht tegenover elkaar voor het gerechtshof met als inzet schadeclaims van tientallen miljoenen euro’s. Het hof kwam uiteindelijk in maart vorig jaar, na herhaaldelijk uitstel, met een tussenuitspraak. Daarin werd slechts geconstateerd dat de claims van beide zijden terecht waren.
Verlammende wurggreep
De partijen hielden elkaar jaren in een wurggreep die de woningbouw in diverse delen van Leidsche Rijn verlamde. Oostveen wilde 36 miljoen van de gemeente zien vanwege een foutieve grondprijsberekening in de wijk ’t Zand. De rechtbank legde de gemeente een boete op van 2,7 miljoen euro op omdat de gemeente de opdracht van de rechter niet is nagekomen om met Oostveen te overleggen
De gemeente wilde op haar beurt een afkoopsom van 19 miljoen euro van Oostveen hebben, omdat hij niet de door de gemeente gewenste sociale woningbouw realiseerde. De ontwikkelaar vond daarentegen dat hij aan zijn verplichtingen had voldaan door grond af te staan voor sociale woningbouw. Utrecht wilde echter dat hij ook zou meebetalen.
Wim Oostveen
De definitieve uitspraak van het gerechtshof zou vorig jaar volgen, maar werd uiteindelijk van de rol gehaald omdat de partijen inmiddels achter de schermen onderhandelden over het slepende geschil. Op dat moment was Wim Oostveen overleden en als bestuurder opgevolgd door zijn dochter Shelley Oostveen.
Onder meer gemotiveerd door de strijd met de gemeente besloot Oostveen in 2014 de politiek in te gaan. Als raadslid stuurde hij, tot grote ergernis van de geadresseerden, zijn collega’s in de raad vele tientallen mailtjes over het zakelijke conflict dat hij met de gemeente had. Vanwege discussies over zijn dubbelrol trad hij uiteindelijk in 2016 als politicus terug.
Als toenmalig fractievoorzitter van D66 werd Verschuure door Oostveen geregeld weggezet als ‘koekenbakker’, omdat Oostveen de coalitie en het college sabotage van zijn zaak verweet. „Ik heb Wim toen vaak gezegd dat ik niets in het juridische conflict kan betekenen”, zegt Verschuure. „Het is fijn om nu in ieder geval als wethouder niet álles, maar wel iets meer te kunnen doen om het conflict op te lossen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Twee mannen aangehouden voor drugshandel in Amerongen: ‘Laat je niet inpalmen door dure auto’s’
De politie heeft vrijdagavond twee mannen van 20 en 25 jaar uit Amerongen aangehouden op verdenking van het handelen in drugs. Mogelijk volgen nog meer aanhoudingen in deze zaak, aldus een politiewoordvoerder. -
PREMIUMleuke buren
In dit studentenhuis gaat het er anders aan toe: ‘Als iemand niet lekker in z’n vel zit, bidden we’
Wekelijks vertellen buren hoe ze lief en leed met elkaar delen. Deze keer Linet Engberts (22) en Marijn Tingen (22) -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
Ook Stichtse Vecht pakt huisjesmelkers aan: wie huis koopt tot 440.000 euro moet er zelf gaan wonen
Na onder meer Utrecht, Lopik en Zeist, wil ook de gemeente Stichtse Vecht ervoor zorgen dat starters en doorstromers meer kans maken op een betaalbare woning. Een zogenaamde opkoopbescherming moet daarvoor zorgen. -
PREMIUMmet video
Met bivakmuts en pistool lopen twee mannen juwelier Vleuterweide binnen: ‘Van mij mag de politie schieten’
Aan het Burchtplein in winkelcentrum Vleuterweide is donderdagochtend juwelier Meijst overvallen. De daders, twee jongemannen, bedreigden het personeel met een wapen en zijn vervolgens op de vlucht geslagen. Zonder buit, volgens de eerste berichten ter plaatse.
-
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
Video
Belofte maakt schuld: Boswachter Joris doet dansje in de stromende regen
Je moet je beloftes nakomen, dat zal boswachter Joris Hellevoort donderdagmiddag gedacht hebben. In de stromende regen deed hij dolgelukkig een dansje.