SP-raadslid vindt de rotonde veel te duur
Volledig scherm
SP-raadslid vindt de rotonde veel te duur © Gemeente Wijk Bij Duurstede

SP: ‘Vijf miljoen is te veel voor rotonde De Geer in Wijk bij Duurstede’

Het bedrag van 5,1 miljoen euro dat is uitgetrokken om de rotonde De Geer bij de entree van Wijk bij Duurstede veiliger te maken, houdt coalitie- en oppositiepartijen verdeeld. ,,Dit is een te dure grap’’, vindt Jeroen Brouwer (SP). ,,Dit geld kunnen we beter besteden.’’

Het geld is vooral bedoeld voor een fietstunnel. Met een spervuur aan schriftelijke vragen dringt Brouwer er bij het college op aan naar goedkopere alternatieven te zoeken om de rotonde veiliger te maken. Dit omdat de gemeentefinanciën al zo beperkt zijn. 

File

Een van de argumenten voor de aanpassing van de rotonde is het bevorderen van de doorstroming van het autoverkeer. Brouwer voert aan dat een snellere rotonde niet voorkomt dat automobilisten bij het verlaten van Wijk bij Duurstede voorbij Werkhoven toch in de file komen te staan voordat zij bij Bunnik de A9 kunnen oprijden. Een snellere rotonde is alleen een verbetering in de avondspits wanneer de forenzen terugkeren naar Wijk.

Wethouder Eric Balemans (VVD) die in januari Willem Joustra is opgevolgd, wil zich eerst in het dossier van de rotonde verdiepen, voordat hij ingaat op de vragen. Wel lieten burgemeester en wethouders eerder weten dat zij vergeefs hebben geprobeerd om een maximumsnelheid van 60 kilometer per uur in te voeren op de provinciale weg N229 bij de aansluiting van de Groenewoudseweg. De provincie houdt vooralsnog vast aan 80 km. Het college wil deze snelheid omlaag hebben omdat dat veiliger is voor de fietsers en voetgangers die hier veel oversteken.