De tunnel werd gebruikt om gevangenen naar de administratie te loodsen.
Volledig scherm
De tunnel werd gebruikt om gevangenen naar de administratie te loodsen. © Kamp Amersfoort

Speciale tunnel voor SS’ers ontdekt in Kamp Amersfoort

Onderzoekers van Kamp Amersfoort hebben een bijzondere ontdekking gedaan: een tunnel die het gevangenenkamp en het SS-deel van het kamp verbond.

Oud-gevangenen maakten in hun memoires al melding van de tunnel, maar pas onlangs kon er gericht gezocht worden en hebben de onderzoekers de ondergrondse verbindingsgang blootgelegd.

Strikt gescheiden

Onderzoekers zijn bezig om de tunnel uit te graven.
Volledig scherm
Onderzoekers zijn bezig om de tunnel uit te graven. © Kamp Amersfoort

In het toenmalige kamp was het terrein met de appelplaats en barakken voor de gevangenen strikt gescheiden van het deel waar de SS zijn barakken had. Het kamp was omgeven door hoog prikkeldraad en wachttorens met een houten toegangspoort.

De nu uitgegraven tunnel werd veelvuldig gebruikt door bewakers en kapo’s om de gevangenen snel onder de draadversperring door te loodsen naar bijvoorbeeld de administratie.

Directeur Willemien Meershoek is blij met de unieke vondst. ,,De tunnel is een belangrijke ontdekking uit de verschrikkelijke geschiedenis en zal onderdeel gaan uitmaken van het verhaal van Kamp Amersfoort dat wij willen blijven vertellen.’’

Bij Kamp Amersfoort is de bouw van het nieuwe herinneringscentrum in volle gang. De tunnel wordt de komende tijd verder onderzocht op sporen en zal worden geconserveerd, zodat bezoekers straks kennis kunnen nemen van deze bijzondere vondst.

Open middag

De tunnel is op vrijdag 18 oktober tussen 15.00 en 18.00 uur al te bekijken tijdens een open middag. Bezoekers kunnen dan tevens de bouwplaats bezoeken. Ook wordt er informatie gegeven over het museum in aanbouw. De entree is gratis en aanmelden is niet noodzakelijk. 

De grootschalige verbouwing van Kamp Amersfoort is in volle gang. Het project kost 5,5 miljoen euro. De uitbreiding moet volgend voorjaar gereed zijn. Dat is 75 jaar na de bevrijding en de overdracht van het gevangenenkamp aan het Rode Kruis.

Er zaten tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 35.000 Nederlanders gevangen in Kamp Amersfoort. Ze waren van alle leeftijden, en onder hen waren mensen van allerlei komaf: artsen, timmerlieden en kermisklanten. In de omgeving van het kamp, dat berucht was vanwege de terreur die er heerste, werden meer dan 350 gevangenen, veelal verzetsmensen, gefusilleerd.

De nazi’s voerden tienduizenden gevangenen door naar kampen in onder meer Duitsland, waar velen alsnog om het leven kwamen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.