Volledig scherm
Daan Smeltzer en Elza Voorhorst, eigenaren van FIG - Food & Gym Bar. © Angeliek de Jonge

Sportschool en restaurant ineen: na de groepsles direct aan tafel

Wie denkt dat sporten en lekker eten niet hand in hand gaan moet vanaf 8 mei eens kijken bij een nieuw concept op de Kaatstraat in Utrecht: FIG - Food & Gym Bar. Hier weegt het sporten in groepslessen even zwaar als lekker eten en drinken in het restaurant.

,,Wij vonden het heel gek dat er bijna nergens na het sporten begeleiding is in wat goed is voor je om te eten. Of wat überhaupt gezond voedsel is’’, zegt Daan Smeltzer. Hij is samen met Elza Voorhorst eigenaar van FIG - Food & Gym Bar. Ze werkten samen bij STAN&CO en waren later samen betrokken bij de opzet en het draaiende houden van Roost aan de Singel. Na een jaar drinken en barbecueën bij Roost, maakten ze de opzet voor een gezonder concept. Zo begon het plan voor FIG een kleine twee jaar geleden.

Sporten en eten

De kaart is bijvoorbeeld ingedeeld in drie categorieën: playful, powerful en soulful. Die zijn gekoppeld aan verschillende soorten sport die ze aanbieden in de groepslessen, en zo kun je zien wat je het beste kunt bestellen na welke sportles. ,,Zoiets zijn wij nog niet eerder tegengekomen toen we het concept aan het ontwikkelen waren’’, zegt Voorhorst. 

Dat de helft van FIG bestaat uit horeca en de andere helft om bewegen draait, is ook nieuw volgens de eigenaren. Smeltzer: ,,Je hebt bij concepten zoals de Vondelgym in Amsterdam wel een bar, maar daar kom je als buitenstaander niet om te eten of te drinken. Wij zijn net zo veel een restaurant als een sportschool. Als je niks met sporten hebt, maar wel met lekker gezond eten dan hoef je je hier ook niet ongemakkelijk te voelen in het restaurant.’’ Er staan dan ook gewoon taartjes, wijn, bier en cocktails waar je alcohol in kunt bestellen op de kaart, maar dan wel van de gezondere variant.

Niche

Dat het concept nog nergens bestaat en de horeca nog steeds groeit in Utrecht zal volgens de twee niet veel effect hebben op het succes van de zaak. Zo hebben ze bijvoorbeeld makkelijk horecapersoneel kunnen vinden vanwege de niche waar ze inzitten. ,,Ook kunnen we helemaal niet opboksen tegen de grote sportschoolketens, daar blijven we dan ook ver van weg’’, zegt Smeltzer. ,,Op lange termijn is dit de trend waar we qua levensstijl naartoe gaan. Daarom denk en hoop ik dat het een succes gaat zijn. Ook voor mensen die er tegenop zien om te gaan sporten, dat je van te voren alvast een koffietje kan drinken en denkt: ik zit hier lekker, maar wat gebeurt er in die zaal nou allemaal?’’

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.