Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Eric Van Der Vegt

Stichting begint handtekeningenactie: ‘Utrecht moet woonoverlast verbieden’

Utrecht moet in de plaatselijke verordening woonoverlast gaan verbieden. Dat wil de Utrechtse Stichting tegen Geluidsoverlast (UStG), die hiervoor een handtekeningenactie is begonnen.

Door opname van zo’n verbod in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van Utrecht wordt het volgens de stichting mogelijk beter in te grijpen bij overlast door bijvoorbeeld geluidshinder, intimidatie, ongedierte, agressie, dealen en hinderlijke huisdieren.

Nu heeft de burgemeester van Utrecht enkel nog het zware middel van huisuitzetting om woonoverlast aan te pakken, betoogt de stichting. Door een verbod op te nemen in de APV worden ook minder ingrijpende maatregelen mogelijk, zoals een last onder dwangsom (bijvoorbeeld honderd euro per overtreding), een gedragsaanwijzing (bijvoorbeeld hoe hard de tv aan mag staan) of bestuursdwang (bijvoorbeeld op kosten van de overlastgever geluidswerende maatregelen treffen).

Daardoor wordt de aanpak van woonoverlast effectiever, hoopt de stichting. Immers, huisuitzetting kan alleen bij extreme overlast. Bij minder zware overlast kan de burgemeester nu onvoldoende ingrijpen.

Concept

De Wet aanpak woonoverlast, die opname van het verbod in de APV mogelijk maakt, bestaat sinds juli 2017. ,,Een hoop gemeenten hebben dit al gedaan‘’, zegt Gerard van de Vecht, voorzitter van de UStG. ,,De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft een concept opgesteld, dat zo kan worden overgenomen. Burgemeester Van Zanen is voorzitter van de VNG, maar uitgerekend Utrecht doet er nog niks mee.’’ 

De UStG is een online-petitie begonnen en hoopt op minstens honderd handtekeningen. Van de Vecht: ,,Dan moet de gemeenteraad het verzoek om een verbod op woonoverlast in de APV op te nemen op de agenda zetten. Het liefst halen we de 250 handtekeningen, want dan moet de gemeenteraad ook daadwerkelijk een besluit nemen.’’

Eerder nam onder meer de gemeente Stichtse Vecht al wel een verbod op woonoverlast op in de plaatselijke verordening.

  1. Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?
    Agenda

    Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?

    Twee mannen die werden opgepakt na de onrust die vorige week dinsdag ontstond bij de aanhouding van een 23-jarige Utrechter in de Kanaalstraat in Lombok, moeten vandaag al in een spoedzitting voor de rechter verschijnen. Het gaat om een 19-jarige man uit Utrecht en een 22-jarige man uit Culemborg . Zij probeerden de agenten die met de aanhouding bezig waren te trappen en te slaan. Omdat zij geweld hebben gebruikt tegen de politie, zal het Openbaar Ministerie de strafeis tegen de twee verdubbelen.