De schatkist van De Bilt is nog leger dan verwacht.
Volledig scherm
De schatkist van De Bilt is nog leger dan verwacht. © ANP

Straatarm De Bilt zit dieper in de schulden; extra tekort van één miljoen gaat burger raken

Het straatarme De Bilt zit nog dieper in de schulden dan het dacht. Bij de voorbereiding van de jaarrekening kwam nog een lijk uit de kast vallen van bijna één miljoen euro. Dit brengt het totale tekort op 3,7 miljoen euro.  De burger gaat het merken, want extra bezuinigingen zijn onvermijdelijk, kondigt het college aan.

Deze week plofte het slechte nieuws in de digitale brievenbus bij de gemeenteraadsleden. De tekorten in het sociaal domein blijken nog hoger dan bij de inschatting tijdens de najaarsnota in 2019. ,,Hoewel de cijfers nog niet definitief zijn zijn, hebben wij nu in beeld dat het tekort van de jeugdhulp 650.000 euro en voor de Wmo 300.000 euro hoger dreigt uit te vallen dan wij hadden geraamd”, staat er in de brief van het college.

Ingrijpende maatregelen zijn nodig, luidt de boodschap van burgemeester Sjoerd Potters. De al ingezette bezuinigingen op onder meer groenonderhoud, armoedebeleid, duurzaamheid en verhoging van de ozb zijn niet toereikend.  ,,Gegeven de bovengenoemde ontwikkeling achten wij deze maatregelen onvoldoende om de tekorten in het Sociaal Domein een halt toe te roepen. Dat maakt dat meer ingrijpende maatregelen nodig zijn.”

Ingrijpend

Wat De Bilt gaat doen om deze extra tegenvaller op te vangen is nog niet duidelijk. ,,Wij verwachten uw raad in mei een pakket van ingrijpende bezuinigingsvoorstellen voor te leggen”, kondigt Potters aan.  ,,Daarbij zullen wij ook aangeven wat de gevolgen kunnen zijn voor de kwaliteit en de toegankelijkheid van de zorg.”

De Bilt werd vorig jaar al door de provincie op de vingers getikt vanwege de zorgelijke financiële situatie. Om te voorkomen dat De Bilt een zogeheten artikel 12-gemeente wordt en straks voor al haar financiële uitgaven toestemming moet vragen aan het rijk, moet verantwoordelijk wethouder Dolf Smolenaers geregeld met de boeken naar het provinciekantoor om tekst en uitleg te geven. 

Waarschuwing

De provincie waarschuwde De Bilt ervoor om de problemen niet steeds voor zich uit te schuiven. ,,Wij attenderen u erop dat wij het niet acceptabel achten als ieder jaar opnieuw een meerjarenraming wordt opgesteld waarbij uitsluitend in het laatste jaar financieel evenwicht is”, merkte gedeputeerde Strijk op. 

Na die brandbrief kwam de raad bijeen om een plan van aanpak te bespreken waardoor de gemeente weer in wat rustiger vaarwater zou komen. Aan dat plan wordt nog gesleuteld, maar deze tegenvaller was toen nog niet  ingecalculeerd.  

Burgemeester Sjoerd Potters refereert ook nog aan de actualiteit. De Bilt is een van de meest getroffen coronagemeentes in onze provincie waar het aantal besmettingen gisteren was opgelopen tot 32.  ,,Hoewel wij begrijpen dat in deze roerige tijd de eerste aandacht naar de Corona crisis uitgaat en naar het welbevinden van onze inwoners zien wij ook de urgentie van hetgeen bovenstaand beschreven is.”

  1. Jelle (25) werkt in het 'coronacallcenter’: ik ben inmiddels heel goed geworden in het gerust stellen van mensen
    PREMIUM
    video

    Jelle (25) werkt in het 'coronacall­cen­ter’: ik ben inmiddels heel goed geworden in het gerust stellen van mensen

    Een van de apps waar premier Mark Rutte gisteren in zijn persconferentie over sprak, draait al op volle toeren: de Corona-Check-app. Met de app kun je online je gezondheid bijhouden, onder toeziend oog van medici verbonden aan het UMC Utrecht. Vertrouwen zij het niet? Dat wordt je gebeld vanuit het ‘coronacallcenter’. Een kijkje in de keuken van dé app van het moment. „De meest gestelde vraag: heb ik corona?”