De Utrechtse straatnieuws-verkoper Marc (l.) zorgde in 2015 voor een topverkoop van Straatnieuws, nadat hij een interview had met de Paus.  Dat was aanleiding voor de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen om het eerste exemplaar met het interview te kopen.
Volledig scherm
De Utrechtse straatnieuws-verkoper Marc (l.) zorgde in 2015 voor een topverkoop van Straatnieuws, nadat hij een interview had met de Paus. Dat was aanleiding voor de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen om het eerste exemplaar met het interview te kopen. © Erik van 't Woud

Straatnieuws Utrecht stopt na 25 jaar als gedrukte krant

Straatnieuws Utrecht zal niet meer in gedrukte vorm verschijnen. Het laatste nummer in druk verscheen als gevolg van de coronacrisis in maart. Onderzocht wordt nog of de daklozenkrant online kan worden voortgezet.

Met het besluit komt een eind aan ruim 25 jaar Straatnieuws in Utrecht. Met de verkoop van de krant konden dak- en thuislozen en andere kwetsbare mensen niet alleen een bescheiden inkomen verdienen, maar zichzelf ook een dagbesteding en sociale contacten bieden. De afgelopen jaren kochten verkopers de kranten in voor € 1,60 om ze voor € 2,50 te verkopen.

Verlies

Op haar website meldt Straatnieuws Utrecht dat het de afgelopen jaren steeds moeilijker werd om voldoende verkopers te vinden die samen genoeg kranten konden verkopen om de productie niet verliesgevend te laten zijn. De laatste tijd werd al verlies gedraaid. Was de oplage in 2015 nog 7000 exemplaren per drie weken, bij het maartnummer waren dat er minder dan 2000. Uitzondering was overigens de editie uit 2015 met daarin het interview dat de Utrechtse Straatnieuwsverkoper Marc had met de Paus: die leverde 16.000 verkochte exemplaren op.

Door de coronacrisis is het besluit om te stoppen met de gedrukte krant versneld. Het laatste nummer is op 6 maart 2020 verschenen. De verkopers hebben sinds april een financiële compensatie gekregen via het noodloket van de Stichting Straatnieuws Utrecht. De door de gemeente gefinancierde steun gaat door tot 1 juli.

Voortzetting

Op www.straatnieuws.nl is begonnen met een online voortzetting van Straatnieuws Utrecht. Bekeken wordt of dat voldoende belangstelling trekt en of er mogelijkheden zijn om via die weg geld te verdienen om kwetsbare mensen te ondersteunen.

Er komt nog een afscheid van Straatnieuws Utrecht, maar wanneer en hoe dat plaatsvindt is nog niet bekend, laat het bestuur weten.

  1. Geen klachten en toch een coronatest doen? Dat mag, want de GGD kan het niet verbieden
    PREMIUM

    Geen klachten en toch een coronatest doen? Dat mag, want de GGD kan het niet verbieden

    Verbieden kan de GGD het niet en mensen die zich zonder klachten voor een coronatest melden, worden gewoon getest. Deze ‘toeristentesters’ hebben niets aan de testen en bovendien zijn die behoorlijk pijnlijk. En als mensen met een coronabesmetting niet in quarantaine willen, krijgt de veiligheidsregio in uitzonderlijke gevallen de bevoegdheid om die weigeraars verplicht thuis te laten blijven.