Volledig scherm
Maartje van Lanen heeft zelfs een hok getimmerd om aan te geven hoe het is om tegen je wil opgesloten te zijn als kind. © Foto Ruud Voest

Studenten Utrechtse Dansacademie protesteren liggend tegen kinderprostitutie

In plaats van te dansen, liggen tientallen studenten van de Utrechtse Dansacademie aan de Grebbeberglaan Utrecht vandaag in de danszaal op de grond. Met deze actie wordt aandacht gevraagd voor kinderen die het slachtoffer zijn van kinderprostitutie. Het ingezamelde geld is voor stichting Free a Girl.  Omdat de dansschool tien jaar bestaat is deze bijzondere actie op touw gezet. 

Opleidingsmanager Maartje van Lanen ligt in een zelf getimmerd hok van 1 bij 2 meter. Achter haar liggen ongeveer dertig studenten op afgebakende stukken van dezelfde grootte. Het is de bedoeling dat de studenten zeven uur op de grond liggen. Binnen de twee vierkante meter hebben de studenten beschikking over een matje, een kussen, een dekentje en een flesje water. De hele dag mogen ze niet eten. Iedere twee uur is er een paar minuten tijd om naar het toilet te gaan en om sociale media te bezoeken ter promotie van de actie. ,,Vooral het niet eten valt ze zwaar.’’ vertelt Maxime Hazelzet, een van de organisatoren van de actie. ,,In combinatie met het stilzitten maakt het ze moe, maar ze mogen niet slapen.’’ De studenten wisselen elkaar na een paar uur af, de rest trekt Utrecht in om met een flashmob en andere acties geld in te zamelen voor het goede doel.

Kinderprostitutie

De actie is onderdeel van de landelijke Free a Girl-actie. Door het hele land laten mensen zich deze week tijdelijk opsluiten om aandacht te vragen voor jonge meisjes  die gedwongen in de kinderprostitutie zitten in India. Zanger iAM heeft speciaal voor de actie het nummer ‘klein zijn’ uitgebracht. De opbrengst van het nummer gaat ook naar de actie. ,,Wij hebben een choreografie gemaakt op het liedje en we delen het zoveel mogelijk op sociale media. Sommige studenten zetten het nummer de hele nacht zacht aan zodat het zoveel mogelijk geld op brengt.” vertelt Hazelzet.

De hele week blijven studenten hun omgeving oproepen om geld te doneren. Vrijdag wordt het eindbedrag van de actie bekend gemaakt.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.