Volledig scherm
De Harmonielaan in Nieuwegein. © 112mediautrecht

Sylvia zag de afschuwelijke mishandeling in Nieuwegein gebeuren: ‘Hij zat compleet onder het bloed’

Buurbewoners reageren geschokt op de ernstige mishandeling van een man, vanochtend op de Harmonielaan in Nieuwegein. Verbaasd zijn ze echter niet: er lopen wel vaker ‘opgefokte jongens met korte lontjes’ door de straat, zeggen zij.

Een doodsklap, zo noemt Sylvia Valentijn (61) het. De bewoonster van de Harmonielaan zag de mishandeling vanuit haar achterraam, dat uitkijkt op het park waar het misdrijf plaatsvond, gebeuren. 

,,Ik zie het steeds voorbij draaien. Als een continu herhalende film. De man, ik schat hem begin 40, maakte foto’s van drie jongens. Waarschijnlijk wilde hij vastleggen dat ze iets aan het uitvreten waren. Op een gegeven moment draaide één van de jongens zich om en gaf hij de man zó’n ontzettend harde vuistslag. Die sloeg daarop letterlijk steil achterover. Hij knalde met zijn achterhoofd op het voetpad. Ik dacht toen al, dit kan niet goed zijn.”

Quote

De kans lijkt me groot dat hij hersenlet­sel heeft

Echtgenoot van ooggetuige Sylvia Valentijn

Snel waarschuwde Valentijn haar man, die als een speer naar het slachtoffer toerende en 112 belde. Na afloop zegt hij: ,,Ik herkende de man niet, maar hij zat compleet onder het bloed. Het duurde bijna vijftien minuten voordat hij een beetje bijkwam. De kans lijkt me groot dat hij hersenletsel heeft. Afschuwelijk.” 

De hulpdiensten waren volgens het stel snel ter plaatse. ,,Al lijkt het natuurlijk een eeuwigheid als je daar met een bewusteloos slachtoffer zit.”

Speculeren

Onder de buurtbewoners gaat het nieuws van de mishandeling als een lopend vuurtje. Er wordt druk gespeculeerd over wie de daders kunnen zijn geweest. Iemand die liever anoniem wil blijven, zegt dat er regelmatig ‘ontzettend veel jongens met enorme korte lontjes’ door de straat heen lopen. 

Quote

Ik voel me hier regelmatig onveilig. Ik spreek ze ook liever niet aan op hun gedrag. Bang voor klappen

Anonieme buurtbewoner

,,Ze gebruiken drugs - kijk maar eens naar alle lachgaspatronen die je hier vindt - ze gedragen zich asociaal,  en er wordt hier iedere avond in drugs gedeald. Ik voel me regelmatig onveilig. Ik spreek ze ook liever niet aan op hun gedrag. Bang voor klappen.”

Scholieren

Valentijn denkt dat het scholieren waren. De jongens, die volgens haar tussen de 17 en 20 jaar oud zijn, liepen met rugtassen om. ,,Wat hebben zulke jongens op vrijdagochtend anders hier te zoeken?” Haar man knikt instemmend. ,,Het blijft natuurlijk bij vermoedens, maar ik denk voor 99 procent zeker te weten dat het scholieren van hier waren.”

Intussen houdt de vrouw van het slachtoffer de buurt via de buurtpreventie-app op de hoogte. Steunbetuigingen stromen binnen. Haar partner is er slecht aan toe. Net als de politie roept zij getuigen op zich te melden. 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.