Volledig scherm
PREMIUM
Beeld uit de expositie van Yael Laroes © Yael Laroes

‘Te dikke’ Yael Laroes geeft zichzelf letterlijk bloot in expositie Utrecht

Het afstudeerproject van Yael Laroes (26) hangt vanaf volgende week in Peron E in Utrecht. De studente aan de Fotovakschool in Rotterdam maakte een serie van vijf foto’s waarop ze naakt en onbewerkt te zien is. Hiermee wil ze de worsteling van dikke mensen weergeven.

Waarom heb je deze serie gemaakt?
,,Ik zocht een manier om mijn onzekerheid over mijn lichaam te verwerken. Al jaren vind ik mezelf te dik. Ik ben een emotie-eter, maar ik ben ook breed gebouwd. Al zou ik afvallen, ik zal nooit superdun zijn. Ik wil dat mensen beseffen dat er heel negatief over dikke mensen wordt gedacht en gesproken. Er wordt gezegd dat ze dom en lui zijn, geen doorzettingsvermogen hebben, dat het hun eigen schuld is en dat ze hun gewicht makkelijk kunnen veranderen. Maar het is natuurlijk veel complexer dan dat.”

Hoeveel merk jij zelf van die vooroordelen?
,,Na een sollicitatie ben ik een keer afgewezen voor iemand die veel dunner was, terwijl we dezelfde capaciteiten hadden. Tijdens het fotograferen van deze serie ben ik uitgescholden. Er werd onder andere geroepen dat ik dik en dom ben. Dat soort nare dingen.”

Hoe was het om jezelf naakt te fotograferen, terwijl je toch al zo onzeker bent?
,,Het was heel eng, maar ik denk dat mijn foto’s nu veel meer bij mensen binnenkomen. Ik heb al heel veel reacties gehad van mensen die zeiden dat ze het dapper en stoer vinden dat ik dit heb gedaan, dus volgens mij is dat ook wel gelukt.”