Volledig scherm
© Ruud Voest

Tegenvallers Utrechtse kademuren blijven zich opstapelen

Een nieuwe tegenvaller bij het werk aan de kades langs de Utrechtse grachten. Bij het herstel van een kluismuur aan de Kromme Nieuwegracht is een groot gat in de fundering aangetroffen.

Het herstel van de kades langs de Oudegracht, Nieuwegracht en Kromme Nieuwegracht ligt sinds twee jaar grotendeels stil door verzakkingen. Op een aantal plaatsen wordt het werk nog wel afgerond. Nieuwe werkzaamheden wil de gemeente pas beginnen als er een nieuw plan voor het herstel van de wal- en kluismuren ligt. 

Adviesbureau AnteaGroup concludeerde onlangs dat de gemeente Utrecht het herstel van de kademuren ernstig heeft onderschat. Voor het werk trok het stadsbestuur aanvankelijk 35,6 miljoen euro uit. Daar moest in 2017 12 miljoen euro bij en een jaar later nog eens 15 miljoen. Hoeveel extra miljoenen er in de toekomst nog bij moeten, is onduidelijk.

Kluismuur

Het gat in de fundering van de kluismuur (waar een werfkelder direct aan het water ligt) aan de Kromme Nieuwegracht werd opgemerkt tijdens een duikonderzoek begin deze maand. De vaste zandlaag onder de fundering van de muur bleek deels verdwenen. De opening is 3,5 meter breed, 80 centimeter hoog en 60 centimeter diep. 

De precieze oorzaak van het verdwijnen van het zand onder de fundering is niet bekend, schrijft het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad. ,,De monitoringsgegevens laten zien dat er geen beweging in de muur zit. Blijkbaar heeft de muur een andere draagweg gevonden, maar dit evenwicht kan door veranderende omstandigheden worden verstoord.’’

Jute zakken

Binnen een week wordt het gat in de fundering gedicht. Hiervoor worden jute zakken gevuld met bentoniet korrels. Deze kleisoort zwelt in reactie met water op tot ongeveer 200 procent. ,,Deze vulling voorkomt dat er zand kan wegspoelen uit het gat dat er stenen uit de constructie kunnen vallen’’, legt het college uit in de brief aan de raad.

Op drie andere plekken langs de grachten is de toestand van de fundering  volgens het college onvoldoende duidelijk. Het gaat om twee stukken kluismuren aan de Kromme Nieuwegracht en de fundering van de brug ter hoogte van Kromme Nieuwegracht 20. Komende week begint de gemeente met het inspecteren van deze plekken.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.