Volledig scherm
Winteropvang van de tussenvoorziening de Stadsbrug. © Angeliek de Jonge

Tekort aan opvangplekken voor daklozen in Utrecht onverminderd groot

De tijdelijke extra locatie voor nachtopvang aan de Koningin Wilhelminalaan in Utrecht heeft niet geleid tot genoeg slaapplek voor alle rechthebbende daklozen. In de regio wachten naar schatting 350 personen op vervolgzorg en/of huisvesting. 

Het aantal volwassenen dat gebruikmaakt van de nachtopvang is toegenomen. Utrecht heeft, samen met de overige G4-steden, Den Haag, Rotterdam en Amsterdam, onlangs een dringend beroep op het kabinet gedaan om iets te doen aan de stijgende dakloosheid. Er zijn meer woonplekken nodig om daklozen een nieuwe start te geven en meer geld om kwetsbare daklozen ondersteuning te bieden. 

Ondersteuning

In de afgelopen periode is door aanbieders, verschillende regiogemeenten en woningcorporaties gewerkt aan een plan: Living Lab Eerst een Thuis. Met dit plan moet op korte termijn het aantal daklozen teruggebracht worden. Hiervoor wordt in verschillende regiogemeenten op korte termijn 200 extra semipermanente woonplekken voor kwetsbare doelgroepen gecreëerd. Vanuit de woonplekken wordt de benodigde ondersteuning geboden.

Maarten van Ooijen, wethouder Maatschappelijke ondersteuning: ,,Half januari hoorden wij dat de extra plekken op de noodlocatie Stadsbrug niet voldoende zijn om de druk op te vangen. Financiering vanuit het Rijk is essentieel om met dit plan aan de slag te kunnen gaan.”

  1. Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?

    Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?

    Vanavond staat de Californische band The Growlers in Ronda in TivoliVredenburg. Hun muziek wordt niet voor niets beach goth genoemd: de band mixt surf, garagerock, pop en psychedelica. Dit jaar bracht The Growlers het nieuwe studioalbum Natural Affair uit, waarop de band zich meer laat inspireren door energieke new wave funk en dansbare disco. De zaal opent om 19.00 uur, de band speelt de eerste klanken om 19.45 uur. Tickets zijn 23,35 euro en zijn hier te bestellen.