Volledig scherm
Gökmen Tanis. © .

Tramschutter Tanis ‘erkent rechtssysteem niet’, maar heeft wél een advocaat

Ook al erkent hij het Nederlandse rechtssysteem niet, de Utrechtse tramschutter Gökmen Tanis blijkt nog wel degelijk over een advocaat te beschikken.

Dat bleek vandaag tijdens een rechtszaak waarin Tanis verdachte is van de verkrachting  van Angelique in juli 2017. De zaak was al eerder voor de rechter, maar Tanis mocht van de rechter de definitieve behandeling in vrijheid afwachten. Een paar dagen later schoot hij op het 24 Oktoberplein in Utrecht vier mensen dood, twee anderen raakten zwaargewond. Nog diezelfde dag werd hij opgepakt. Sindsdien zit hij in de terrorismevleugel van de gevangenis in Vught.

Vandaag was een tussentijdse behandeling van de verkrachtingszaak. Tanis zelf hoefde daar van de rechtbank niet bij te zijn. Volgens gegevens van de rechtbank heeft Tanis in deze zaak nog steeds een advocaat. Opmerkelijk, omdat Tanis twee weken geleden tijdens de eerste zitting over de tramaanslag nog de vloer aanveegde met het Nederlandse rechtssysteem. Omdat hij de rechtsstaat niet erkende, wilde hij geen advocaat.

Afwezig

Die advocaat was overigens vandaag ook niet aanwezig. Justitie wil de twee zaken het liefst apart behandelen, maar een definitief besluit daarover is nog niet genomen. Wel is vandaag definitief bepaald dat de verkrachtingszaak voor onbepaalde tijd wordt uitgesteld. Zo worden nog getuigen gehoord en wordt Tanis de komende weken onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Dat onderzoek wil het Openbaar Ministerie ook gebruiken in de verkrachtingszaak.