Volledig scherm
Een foto ter illustratie. © ANP

Tweede hennepkwekerij in Cabauw in vier weken: ‘Zorgelijk’

Burgemeester Laurens de Graaf van Lopik noemt het ‘zorgelijk’ dat de politie vorige week weer een hennepkwekerij aantrof in Cabauw, aan de Nobelaerweg dit keer. In mei werd ook al een hennepkwekerij aan de Lopikerweg West in Cabauw opgerold.

,,Dat was de tweede in vier weken, en de derde in een jaar”, aldus De Graaf. Vorig jaar november vond de politie een hennepkwekerij in Lopik.

De burgemeester maakt zich met name zorgen over ondermijning, waarbij onderwereld en bovenwereld zich vermengen en misdadige fenomenen zich innestelen in woonwijken. De Graaf: ,,Achter een hennepkwekerij zit vaak een criminele wereld met allerlei aspecten die ook de openbare orde kunnen verstoren.” Door een wietkwekerij kan bijvoorbeeld brand ontstaan.

Anonieme melding

Een ‘lichtpuntje’ vindt De Graaf dat de laatste kwekerij is gevonden naar aanleiding van een anonieme melding. ,,Ik ben blij dat mensen in het dorp dit in elk geval durven te melden, én dat ze zien dat met hun tip meteen iets gedaan wordt. Dezelfde dag is een persoon aangehouden.”

De andere twee kwekerijen werden gevonden door de politie. Ook daar zijn verdachten aangehouden. Lopik probeert inwoners te stimuleren aangifte te doen van criminaliteit, al dan niet via Meld Misdaad Anoniem. Het pand aan de Lopikerweg West gaat de burgemeester sluiten. Betreffende het pand aan de Nobelaerweg doen politie en openbaar ministerie nog onderzoek. Ook woningcorporatie De Woningraat is daarbij betrokken, omdat het gaat om een huurwoning.