Volledig scherm
Nieuwe tramstellen voor de Uithoflijn staan klaar op de remise. © ANP

Uithoflijn zit extreem gevoelige apparatuur van Universiteit in de weg

Uit testritten met de Uithoflijn blijkt dat de trams nog steeds de extreem gevoelige apparatuur in het Utrecht Science Park, die van de Universiteit Utrecht, beïnvloeden. De kans bestaat dat de Uithoflijn - als die deze zomer in gebruik gaat - langzamer moet rijden of met minder trams per uur.

Dat bleek vanmiddag tijdens een commissievergadering op het provinciehuis waar, oppositiepartijen PVV en SGP een brief over de zogenoemde ‘zwerfstromen’ (elektromagnetische straling) ter sprake brachten. PVV’er Henk van Deún benadrukte dat ‘patiënten van oncologie en bestraling in het UMC Utrecht nooit hinder mogen ervaren van een tram’. Ook SGP’er Frans Hazeleger uitte zijn zorgen.

In een brief van VVD-gedeputeerde Dennis Straat en de Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks) aan raad en staten staat dat de ‘door de zwerfstromen veroorzaakte magneetvelden nog steeds hoger zijn dan afgesproken met onze partners in het Utrecht Science Park’. In de brief is te lezen dat er samen met aannemer BAM wordt gezocht naar de oorzaken van de zwerfstromen en hoe die (gedeeltelijk) weg te nemen.

Punt van aandacht 

Vanmiddag zei Straat dat ‘het gaat om een punt van aandacht, maar geen kritiek punt’. Hij liet doorschemeren dat het niet het meest urgente probleem is, maar dat er wel in overleg met het UMC wordt gezocht naar oplossingen. Zoals minder frequent rijden en of kijken of er in de nacht maatregelen genomen moeten worden. Straat ging niet in op het doemscenario dat de trams terug naar Spanje moeten om van accu's  te voorzien. 

Een woordvoerder van het projectbureau Diane Marbus gaf na de vergadering aan dat er geen sprake is van elektromagnetische beïnvloeding met apparatuur in het UMC. ,,Het gaat om een laboratorium van de Universiteit, waar proefmetingen worden gedaan.’’  

De gedeputeerde zei, zoals al eerder bekend, eind deze maand met een nieuwe kwartaalrapportage te komen over de Uithoflijn, waarin de nodige denkrichtingen staan voor oplossingen. Volgens Straat gaat de organisatie er nog steeds vanuit dat de Uithoflijn in de zomer kan gaan rijden met passagiers. Maar hij liet ook doorschemeren dat de trams vanaf dat moment misschien nog niet volledig in exploitatie kunnen als gevolg van zwerfstromen.

Ondertussen rond accountant EY samen met de provincie het onderzoek af naar de veelbesproken provinciale jaarrekening. De accountant deed de afgelopen maanden onderzoek naar miljoenenbetalingen voor de Uithoflijn die mogelijk ten onrechte zijn gedaan door provincie en gemeente. Eerder liet Straat al weten dat er over de conclusies van dit onderzoek waarschijnlijk op 10 juli in een statenvergadering kan worden gesproken.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.
  1. De Bilt kijkt tevreden terug op rustig verlopen boerenbeleg
    PREMIUM

    De Bilt kijkt tevreden terug op rustig verlopen boerenbe­leg

    De Bilt kijkt tevreden terug op het verloop van de grootste boereninvasie ooit. Zevenduizend boeren kwamen er, terwijl op hooguit 1500 werd gerekend. De schade aan de Biltse Rading en het honkbalveld, waar de actievoerders zich verzamelden, valt reuze mee. Burgemeester Sjoerd Potters dankt inwoners en hulpdiensten voor hun begrip en inspanningen. Het RIVM is blij dat directeur Hans Brug de boodschap nog een keer heeft kunnen uitdragen.