Studenten chillen op het gras rond de campus.
Volledig scherm
Studenten chillen op het gras rond de campus. © Shody Careman

Universiteit Utrecht is in gesprek met University College over nieuwe locatie campus

University College Utrecht krijgt een nieuwe campus in de stad. Universiteit Utrecht is op dit moment in gesprek met de internationale opleiding over waar die moet komen en hoe die eruit moet gaan zien.

De studenten van University College Utrecht (UCU), een Engelstalige opleiding met zeshonderd, veelal internationale, leerlingen waarvan het grootste deel hier studeert én woont, werden vorig jaar september overvallen met de mededeling dat hun geliefde campus er na 2025 niet meer zal zijn. Daar gaan alle herinneringen, maar ook juist het unieke aspect van de opleiding: de ruime campus met de monumentale panden, een eigen bar en ‘dining hall’, dachten zij.

Maar het is wel de bedoeling dat er een nieuwe campus in Utrecht komt, zegt woordvoerder Maarten Post van Universiteit Utrecht. Waar die komt en hoe die eruit zal zien, is nog niet duidelijk. Nu is de campus nog gevestigd op het terrein van de oude Kromhoutkazerne, vlak achter stadion Galgenwaard, om de hoek van het Wilhelminapark en vlakbij de snelweg.

Op dit weidse terrein hebben studenten alle ruimte en liggen ze tussen de lessen door vaak in het gras te ‘chillen’. Of dit bij de volgende locatie ook kan, is nog onduidelijk. In andere steden huist de opleiding bijvoorbeeld in flatgebouwen. Dat zou in Utrecht ook kunnen, zegt Post. ,,We gaan nu met UCU praten over wat zij belangrijk vinden.”

Eén van de opties is om de studenten op het Science Park te vestigen. ,,Maar het is niet uitgesloten dat het ergens anders in de stad wordt.”

Voorkeur

UCU Utrecht benadrukt dat een flat zeer zeker niet de voorkeur heeft. ,,We betrekken studenten in het proces en brengen hun wensen in kaart. Pas al dat helder is onderzocht, kijken we naar een nieuwe locatie”, vertelt een woordvoerder van UCU.

Volgens Post moet er in 2022 duidelijkheid komen. Wat er met het terrein van de oude Kromhoutkazerne gaat gebeuren, weet de universiteit nog niet, daarin heeft de gemeente ook een rol. ,,Daar zijn we nog niet mee bezig. Dat is voor de langere termijn.”