Volledig scherm
Een bord van de Universiteit Utrecht op het Utrecht Science Park De Uithof. © anp

Universiteit Utrecht krijgt 5 miljoen euro voor onderzoek naar bodemdaling in Nederland

Een onderzoeksteam onder leiding van de Universiteit Utrecht heeft 5 miljoen euro gekregen om uit te zoeken hoe Nederland het beste met bodemdaling kan omgaan. De subsidie hiervoor wordt verstrekt door de Nationale Wetenschapsagenda. 

Bodemdaling heeft vaak meerdere oorzaken. Het effect van die oorzaken is op elke plek verschillend. Een brede onderzoeksgroep gaat nu in kaart brengen wat de maatschappelijke en economische gevolgen van het zakken van de bodem bij rivierdelta’s zijn.

Vanuit de Universiteit Utrecht gaan de afdelingen fysische geografie, satellietgeodesie (het opmeten van de aarde met behulp van satellieten), biologie, bodemchemie, agro-economie, civiele techniek, milieubeleidswetenschappen en rechtsgeleerdheid hiervoor samen aan de slag. Hun onderzoek moet waterschappen, gemeenten, bewoners en bedrijven beleids- en handelingsperspectieven bieden.

Hoe snel

,,Om dat te kunnen bereiken, willen we allereerst beschikken over nauwkeuriger gegevens”, zegt dr. Esther Stouthamer, fysisch geograaf, initiatiefnemer en leider van het project in een persbericht ,,We gaan die gegevens samenbrengen uit verschillende bronnen en dan op meerdere manieren bepalen hoe snel de Nederlandse bodem zakt.

Uiteindelijk moeten computermodellen voor het hele land de oorzaak van bodemdaling analyseren. ,,Dat is nodig om per locatie uit te splitsen wat de precieze oorzaken zijn en welke combinaties nu tot snelle en langdurige bodemdaling leiden. Met dezelfde computermodellen zullen we ook voorspellen hoeveel de bodem in de toekomst gaat dalen en wat daarvan de kosten worden. Dit vormt een basis voor nieuw beleid en voor het bedenken van nieuwe oplossingen”, zegt Stouthamer.