Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Universiteit Utrecht wil géén numerus fixus meer bij populaire opleiding Kunstmatige Intelligentie

De Universiteit Utrecht (UU) wil de populaire opleiding Kunstmatige Intelligentie (KI) uitbouwen. Om dat te bereiken willen ze géén numerus fixus meer, oftewel een maximum aantal studenten. 

Op dit moment geldt voor de bacheloropleiding KI vanwege ‘capaciteitsproblemen’ een numerus fixus van 150 studenten. De UU noemt dat „zeer onwenselijk voor een opleiding waar zo’n grote vraag naar is op de arbeidsmarkt.”

Kunstmatige intelligentie is een snelgroeiende wetenschappelijke discipline die ons dagelijks leven flink heeft veranderd: taken die traditioneel door mensen worden uitgevoerd, worden soms goedkoper, betrouwbaarder en nauwkeuriger uitgevoerd door algoritmes. Neem beslissingen op de aandelenmarkten en het diagnosticeren van ziekten.

Investering van 3 miljoen

De UU gaat de komende vier jaar drie miljoen euro extra investeren in onderwijs en onderzoek rondom kunstmatige intelligentie. De universiteit noemt onderwijs op het gebied van Artificiële Intelligentie ‘booming’ en het onderzoek ‘van groot maatschappelijk belang’. De bacheloropleiding Kunstmatige Intelligentie en de masteropleiding Artificial Intelligence aan de Universiteit Utrecht zijn de afgelopen jaren sterk gegroeid: de instroom in de bachelor was in 2018 ruim twee keer zo hoog als in 2015.

Eén van de belangrijkste onderdelen in het onderzoek naar kunstmatige intelligentie bij de UU zal de aankomende jaren Human-Centered Artificial Intelligence zijn. Dat richt zich op de sociale, ethische en menselijke kant van kunstmatige intelligentie. Maarten Post van de Universiteit Utrecht: „Al deze ontwikkelingen vereisen dat we heel goed nadenken over de morele en juridische kanten van het gebruik van Kunstmatige Intelligentie en hoe je het verantwoord inzet.”