Rick Torenstra met zijn vrouw en kinderen. Hij heeft net de Legion of Honor Award of Four Chaplains ontvangen uit handen van burgemeester Patrick van Domburg.
Volledig scherm
Rick Torenstra met zijn vrouw en kinderen. Hij heeft net de Legion of Honor Award of Four Chaplains ontvangen uit handen van burgemeester Patrick van Domburg. © William Hoogteyling

Uruzgan-veteraan uit IJsselstein onderscheiden

De IJsselsteinse veteraan Rick Torenstra (34) heeft vrijdagmiddag uit handen van burgemeester Patrick van Domburg de Legion of Honor Award of Four Chaplains ontvangen. Rick Torenstra was in 2006 in de rang van korporaal in de functie van explosieven verkenner uitgezonden naar Afghanistan in de missie Task Force Uruzgan 2. Op 19 januari 2007 raakte Torenstra ernstig gewond bij een zelfmoordaanslag met een autobom door Taliban-strijders.

Hij krijgt de onderscheiding als ‘een erkenning van wat hem in Afghanistan is overkomen en als een aanmoediging anderen met een handicap te helpen en zo als voorbeeld te blijven dienen’, zo stelt de gemeente IJsselstein.

Handicap

Torenstra heeft nu een baan als burger bij Defensie. Hij geeft lezingen over wat hem is overkomen en zijn periode van herstel. En hij zoekt naar sportmogelijkheden voor mensen met een handicap om ook hen te motiveren op een ander niveau te presteren. Zelf nam Torenstra, onder meer als zwemmer, deel aan de Invictus Games in Toronto (2017) en Sydney (2018), waarbij hij verschillende medailles behaalde.

Legerkapelaans

De onderscheiding die Torenstra heeft gekregen dankt zijn naam aan het heldhaftige optreden van vier Amerikaanse legerkapelaans (één joods, één katholiek en twee protestant), die zich op 3 februari 1943 met gevaar voor eigen leven inzetten voor de 900 soldaten aan boord van het troepentransportschip Dorchester, toen dat in de buurt van Groenland werd geraakt door een Duitse torpedo. De vier legerkapelaans kwamen om evenals 668 soldaten. De onderscheiding wordt uitgereikt aan personen die zich ongeacht geloof, ras of huidskleur op buitengewone wijze hebben ingezet voor de mensheid.