Utrecht Centraal definitief op slot
Vanaf vanochtend vroeg zijn de poortjes op station Utrecht Centraal definitief dicht. Niet alleen reizigers, maar ook mensen die iemand wegbrengen of om een andere reden in het station willen zijn, moeten dan een ov-chipkaart hebben om er binnen te komen.
Delen per e-mail
Tussen 07.00 en 07.30 uur gaan alle poortjes definitief dicht. In de vroege ochtend stonden er hier en daar nog een aantal poortjes āgewoonā open, zoals in de Noordertunnel en in de Stationshal. āDames en heren, op dit station zijn de poortjes in werking. Houd uw ticket bij de handā, wordt omgeroepen in de stationshal wanneer de poortjes definitief dicht zijn.
Geen pas
Een enkeling was kennelijk niet op de hoogte van de afsluiting van de poortjes. ,,Maar ik heb geen pas, ik heb geen pas!āā, roept een man wanhopig als hij bij de poortjes aankomt. Een NS-medewerker wijst de man erop dat hij toch echt zal moeten inchecken met een geldig vervoersbewijs, waarop de man boos wegloopt.
Een Engelssprekende man zonder ov-chipkaart probeert snel achter iemand aan te hollen door de poortjes heen, maar hij wordt betrapt en teruggestuurd door het speciaal voor de gelegenheid aanwezige NS-personeel. Gehuld in een NS-shirt houden zij extra toezicht bij de poortjes.
Niet meer open
Met het sluiten van de poortjes komt een einde aan een periode van experimenteren en overleggen. De poortjes staan er inmiddels ruim een jaar, maar waren afgezien van een korte proefperiode in het voorjaar nog altijd gedeeltelijk open. NS sloot in het voorjaar telkens meer poortjes, maar liet er tot nu toe steeds enkele open. Dat is vanaf deze ochtend voorbij.
Uitchecken
De sluiting van de poortjes betekent dat reizigers en andere passanten altijd een ov-chipkaart bij zich moeten hebben. Gevolg is ook dat mensen niet meer kunnen vergeten uit te checken. Mensen die slechts even in de stationshal willen zijn voor een boodschap, of om bijvoorbeeld iemand uit te zwaaien, moeten gewoon inchecken en kunnen binnen een uur weer uitchecken. Het bezoek is dan kosteloos. Wel moet er minimaal 20 euro op de ov-chipkaart staan om in te kunnen checken. Ook voor mensen die iemand willen uitzwaaien. Reizigers met een voordeelabonnement moeten minimaal 10 euro aan saldo op de pas hebben staan.
De restaurants boven in de OV-terminal vallen buiten afgesloten gebied. Gasten kunnen daar dus zonder inchecken langer blijven.
Buitenpassage
Voor wie geen ov-chipkaart heeft, of niet wil in- en uitchecken en toch van het centrum naar de Jaarbeurszijde van het spoor wil, is sinds vorige week de buitenpassage langs de stationshal weer beschikbaar. Die was de afgelopen maanden dicht vanwege de bouw van het dak boven het nieuwe stationsplein.
Het sluiten van de poortjes moest wachten tot de bouw van het dak boven de passage zo vergevorderd was, dat het geen gevaar meer oplevert voor voetgangers. Dat is nu het geval. Wel moet de steiger nog worden afgebroken. Dat gebeurt eind deze maand. Dan zetten NS de poortjes in de directe omgeving nog weer even open.
Afsluiting
Met het sluiten van de poortjes op Utrecht Centraal, het drukste station van Nederland, is het poortjesproject vrijwel voltooid. NS heeft circa 80 van de 400 stations in Nederland voorzien van poortjes. Die zijn zo geplaatst dat 90 procent van de reizigers bij het in- of uitstappen daar doorheen moet.
De spoorwegen willen met de poortjes zwartrijden tegengaan en agressie voorkomen. Betrapt worden op rijden zonder kaartje is een belangrijke aanleiding tot agressie in de trein.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Veenendaler (26) plakte maandverband op deur van moskee (en pleegde elf andere strafbare feiten)
Een 26-jarige man uit Veenendaal die in 2019 in korte tijd maar liefst twaalf strafbare feiten pleegde, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van zestig dagen, waarvan een maand voorwaardelijk. Ook komt hij onder toezicht te staan. -
Twee tieners opgepakt voor het gooien van een brandbom op het balkon van 83-jarige man
Twee jongens van 14 en 15 jaar uit Vianen zijn opgepakt voor mogelijke betrokkenheid bij de brandstichting op een balkon in Vianen, waarbij de flat van een 83-jarige bewoner vorige maand in brand vloog. De 2500 euro tipgeld kan zoon Dominic houden. De buurt is al lang blij dat er iemand is gepakt. -
PREMIUM
Burenruzie in Leersum: de ene buur wil mestopslag van veertig vierkante meter, de andere kan dan niet meer buiten zitten
Het is een klassieke burenruzie. De ene buurman wil zijn paardenmest opslaan, de andere vindt die stank dichtbij zijn terras onplezierig. Het geschil is inmiddels hoog opgelopen, en de beslissing is nu aan de gemeente. -
PREMIUMUtrecht in...
Door corona blijven toeristen nu weg, maar in 1937 deed de Utrechtse VVV nog goede zaken
In 1937 deed de Utrechtse VVV nog goede zaken. De Vereniging voor Vreemdelingenverkeer vierde in de laatste week van juni het 10-jarig bestaan zelfs met een heuse VVV-week. Met een gekostumeerde optocht als āglansnummerā. -
PREMIUM
Zo voer je campagne in coronatijd: flyer je suf en bel niet aan
Hoe breng je een boodschap over als je amper rechtstreeks contact met de kiezer kunt hebben? Politieke partijen hebben in de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen weinig mogelijkheden.
-
Stemmen vanuit je auto: het kan ook op de gemeentewerf in Lopik
In navolging van onder meer Utrecht (Papendorp) en Stichtse Vecht kunnen ook kiezers in Lopik straks hun stem uitbrengen vanuit de auto. Er komt een drive-through-stembureau op de gemeentewerf aan de Reinaldaweg. -
PREMIUM
Slachtoffer van noodlottig ongeluk aan de Oudegracht blijkt 25-jarige Somaliƫr die vermoedelijk dakloos was
Bij het noodlottige ongeluk dat afgelopen zondagavond plaatsvond op de Oudegracht in Utrecht is een 25-jarige man van Somalische afkomst om het leven gekomen. De man was alleen in Nederland, had geen uitvaartverzekering en vermoedelijk ook geen vaste woon- of verblijfplaats. -
Spannende dag voor school in Breukelen: op eerste dag na heropening meteen de minister over de vloer
Een spannende dag voor het Broeckland College in Breukelen. De middelbare school openende maandag na een coronasluiting van tweeƫnhalve maand niet alleen de deuren voor de leerlingen, maar ook voor minister Arie Slob. De onderwijsminister kwam op bezoek voor een rondleiding en een gesprek met de leerlingen.
0 reacties