Volledig scherm
Opbouw van het decor van het Eurovisie Songfestival in Tel Aviv. © Reuters

Utrecht en acht andere steden weten waaraan ze moeten voldoen om Songfestival binnen te halen

Naast Utrecht hebben nog acht steden of regio’s zich tot nu toe aangemeld voor de organisatie van het Eurovisiesongfestival volgend jaar. Het zijn Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Maastricht/Limburg, Arnhem, Breda, Den Bosch en Leeuwarden/Friesland.

Ze hebben woensdag de criteria gekregen waaraan de gaststad moet voldoen, meldt de NPO. Andere steden die ook een poging willen wagen, kunnen nog een bidbook indienen. Utrecht wil het Songfestival in de Jaarbeurs houden. De provincie steunt de gemeente Utrecht in de binnenhaalpoging, maar gaat niet de portemonnee trekken.

Steden worden onder andere beoordeeld op de beschikbare locatie, de capaciteit en technische faciliteiten, accommodatie, infrastructuur en bereikbaarheid. De organisatie wil de definitieve keuze van de gaststad in augustus bekendmaken

Een woordvoerster van de NPO stelt dat het programma van eisen bol staat van de technische specificaties, zoals de belasting per vierkante meter plafond van een concertzaal en kabelgoten. Belangrijk onderdeel is de minimale grootte dat een complex, waarin het Songfestival moet worden gehouden. ,,Ook moeten steden aangeven wat ze doen aan veiligheid en bereikbaarheid”, vertelt ze.

Bereikbaarheid

Of er wel of geen vliegveld in de buurt ligt, is volgens haar geen vereiste. ,,Gezien de grootte van Nederland is elke plek relatief goed bereikbaar’’, klinkt het. ,,Bovendien komen bezoekers aan het Songfestival niet voor één dag, maar verblijven er vaak een langere periode. Ook delegaties blijven doorgaans drie weken. Dan maakt het niet uit of het een half uur of anderhalf uur rijden is. Wat we wel willen weten is hoeveel hotelaccommodaties een stad beschikbaar heeft.”

De organisaties hebben nu vier weken de tijd om het hele pakket door te werken. ,,Er kunnen gedurende die periode ook nog vragen worden gesteld”, luidt de uitleg. Op 10 juli moet het bidbook binnen zijn. Daarna worden alle inzendingen beoordeeld, waarna er in augustus een knoop wordt doorgehakt.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.