Volledig scherm
In de tuinen van de Utrechtse wijk Lombok zit zwaar verontreinigd grond met onder meer lood. © Google Maps

Utrecht heeft 24 plekken met zwaar vervuilde grond

UpdateUtrecht telt 24 locaties waar de grond zwaar verontreinigd is. Op twee plekken is de bodem zo smerig dat er risico’s bestaan voor de gezondheid van omwonenden. 

Dat blijkt uit cijfers van het platform LocalFocus en de website Follow the Money. De twee vervuilingen waarbij Utrecht volgens de onderzoekers snel actie moet ondernemen zijn een lap grond aan de Jutfaseweg en een tiental tuinen in de wijk Lombok.

Volgens Katharina Vlaanderen van LocalFocus heeft aan de Jutfaseweg in het verleden waarschijnlijk een wasserij gezeten. ,,Wij noemen dit een spoedlocatie. Daar moet snel actie worden ondernomen. Bij wasserijen lekten destijds giftige stoffen in de grond. De grond is een risico voor mensen en de kans bestaat de de stof zich verspreidt of al heeft verspreid.”

Zware metalen

Een klein jaar geleden werd bij werkzaamheden in de Utrechtse wijk Lombok in tien tuinen al sterk verontreinigde grond gevonden. De verontreiniging kwam aan het licht bij de aanleg van een nieuw riool. Het gaat volgens de gemeente Utrecht om zware metalen als barium, zink, koper en lood. De stad wil voor het einde van volgend jaar alle smerige locaties schoon hebben.

LocalFocus en Follow the Money hebben geen onderzoek gedaan of Utrecht met die 24 plekken er positief of negatief uitspringt in vergelijking met andere plaatsen. ,,Utrecht is een oude stad waar in het verleden meer bedrijvigheid  was en meer bedrijvigheid is meer vervulling”, zegt Vlaanderen. ,,We weten niet of die 24 plekken een hoog aantal vormen. In een gebied als Flevoland zijn minder stomerijen te vinden en daardoor moeilijker te vergelijken is.”

Risico

LocalFocus en de website Follow the Money hebben voor hun onderzoek gegevens opgevraagd bij (grotere) gemeenten in Nederland, waaronder Utrecht. Ze constateren dat in het hele land nog meer dan vierhonderd ernstig vervuilde plekken een risico vormen, waarvan 55 locaties volgens de laatste informatie zodanig vervuild zijn dat het voor mensen een gevaar kan vormen.

De bodem in Nederland is met name in het verleden (tot de jaren 80) op honderdduizenden plekken vervuild geraakt; asbest bij voormalige stortplaatsen, restproducten van chemische wasserijen of looddeeltjes in de moestuin. Een groot deel van de vervuilde plekken is inmiddels onder handen genomen, bijvoorbeeld door een laag ‘schone’ grond over de vervuiling heen te leggen of door de (bron van de) vervuiling af te graven.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, opmerking, foto of video? Stuur ze ons door op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.