Volledig scherm
Kunstenaar Tim Boin vraagt door middel van sculpturen van bedreigde diersoorten aandacht voor de vier grootste natuurproblemen van deze eeuw. © Instagram Art Awareness

Utrecht heeft weer een walvis

Er staat opnieuw een walvis in de buurt van station Utrecht Centraal. Sinds maandag staat een verlicht exemplaar op het Stationsplein. Aankomende week 'zwemt’ de walvis weer weg en komt er ander lichtsculptuur voor terug: een bij, een eekhoorn óf een ijsbeer. 

De lichtgevende sculpturen zijn onderdeel van het project ‘Awareness Art’ dat foundation Grow and Flourish maandag lanceerde. In het project staat kunst met een boodschap centraal. Door middel van sculpturen van bedreigde diersoorten vraagt kunstenaar Tim Boin aandacht voor de, volgens hem, vier grootste natuurproblemen van deze eeuw. 

De bij staat symbool voor de terugloop van biodiversiteit, de walvis voor de vervuiling van de oceanen, de rode eekhoorn voor ontbossing en de ijsbeer voor klimaatverandering. De kunst is een maand lang te zien onder het bollendak op het Stationsplein in Utrecht, maar ook op het Plein in Den Haag. 

Een beetje mooier

Volgens Anna Wijers van de foundation Grow and Flourish is het doel van het project om de wereld ‘een beetje mooier te maken’. ,,We willen de kunst naar mensen toehalen en op een positieve manier aandacht vragen voor deze problemen.” De sculpturen worden verlicht door een beamer. Hierdoor lijkt het alsof de walvis zwemt. 

Het is niet de eerste keer dat een walviskunstwerk in Utrecht aandacht vraagt voor de vervuiling van de oceanen. Vorig jaar stond een blauwe walvis, een 11 meter hoog kunstwerk gemaakt van vijf ton plastic zwerfafval, maandenlang in de Utrechtse Singel. 

De lichtgevende sculpturen ruilen iedere week van locatie tot aan 20 februari. Wie de opvolger is van de walvis, kan Wijers nog niet zeggen: ,,Dat blijft nog even een verassing.”

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.
  1. Harry Potter-quiz bij boekhandel Broese en 3J's in TivoliVredenburg

    Harry Pot­ter-quiz bij boekhandel Broese en 3J's in TivoliVre­den­burg

    Met de zaklamp in de hand zoeken naar de leukste, spannendste, gekke beeldjes en dieren in de kerk. Dat kan vanavond om 19.30 uur in de Domkerk in Utrecht. Tijdens een rondleiding kunnen kinderen van 7 tot en met 12 jaar samen met hun (groot)ouders spannende details ontdekken in het donker. Neem zelf een zaklamp mee! Aansluitend is er iets te drinken met wat lekkers in het DomCafé. Kosten zijn 4,50 euro per persoon.