Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Getty Images/iStockphoto

Utrecht is als ‘welvarende provincie’ de leenkampioen van Nederland

Grotere welvaart en hogere inkomens dan gemiddeld zijn waarschijnlijk de verklaring voor het feit dat Utrechters hogere leningen afsluiten dan mensen elders in Nederland. Dat zegt een woordvoerder van de financiële vergelijkingssite geld.nl.

Die site publiceerde gisteren de uitkomsten van onderzoek naar de achtergrond van 12.000 mensen die van april tot en met juli van dit jaar via die site een krediet aanvroegen. Volgens Amanda Bulthuis van geld.nl zijn die aanvragen naar rato van het inwonertal verspreid over de provincies en volgens haar representatief voor Nederland.

Uit de cijfers blijkt dat Utrechters met een gemiddelde kredietaanvraag van 19.843 euro aan kop gaan. In Drenthe ligt dat bedrag met gemiddeld 15.471, bijna een kwart lager. Volgens Bulthuis is er een relatie tussen het leenbedrag en de welvaart in de provincie. ,,We zien dat er duidelijk meer geleend wordt in de Randstad. Dat heeft waarschijnlijk te maken met hogere inkomens en meer welvaart.” 

Volgens Bulthuis gaat het vooral om persoonlijke leningen en een beperkt aantal doorlopend kredieten, beide voor consumptieve doeleinden, zoals een nieuwe auto, een verbouwing of het aflossen van eerdere leningen. Hypotheken vallen hier niet onder. Wel ziet geld.nl dat mensen in toenemende mate geld lenen bovenop hun hypotheek om bijvoorbeeld de aankoopkosten te financieren. Die mogen sinds dit jaar niet meer in de hypotheek meegenomen worden. ,,Geld lenen bovenop de hypotheek kan als het inkomen hoog genoeg is”, zegt Bulthuis.

Kanttekening

Woordvoerder Auke Schouwstra van de Nederlandse Vereniging voor Schuldhulpverlening en Sociaal bankieren NVVK  vindt de veronderstelling dat mensen met meer geld ook meer lenen voor de hand liggen. Hij maakt wel een kanttekening. ,,Recent onderzoek op basis van onder andere cijfers van onze leden, geeft aan dat juist mensen die wat meer te besteden hebben de weg naar schuldhulpverlening moeilijk weten te vinden als het mis gaat. Mensen wachten gemiddeld vijf jaar voor ze hulp zoeken, en vaak is hun oorspronkelijke schuld dan vertienvoudigd.” 

Schouwstra voegt daar nog aan toe: ,,Het is vreemd dat als we met zijn allen afspreken dat mensen de kosten koper niet meer mee kunnen nemen in de hypotheek, ze dat via een u-bocht van een lening toch weer financieren.”

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.