Volledig scherm
Foto ter illustratie. © thinkstock

Utrecht kampioen geluidsoverlast, nergens in Nederland is meer herrie

Nergens in Nederland is er meer geluidsoverlast dan in Utrecht. Twintige procent van de inwoners van de Utrechtse regio krijgt meer herrie dan volgens de norm mag.

Dat blijkt uit informatie van het KRO-NCRV-programma De Monitor. Samen met datajournalistiek platform Pointer is de geluidsbelasting in alle Nederlandse gemeenten gemeten. Daaruit blijkt dat 20 procent van de bewoners in Utrecht en omliggende gemeenten, zoals Nieuwegein en Houten, wordt blootgesteld aan niveaus van 55 tot 60 decibel per dag. Dat maakt Utrecht, in vergelijking met andere gemeenten, de meeste lawaaiige plek van Nederland. Hilversum staat op de tweede plaats, Amsterdam staat opvallend genoeg in de middenmoot en de minste geluidsoverlast wordt gemeten in Almere. 

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft onlangs nieuwe normen voor geluid van wegverkeer opgesteld die ervoor moeten zorgen dat overdag en ‘s nachts minder lawaai wordt gemaakt. Burgers mogen niet worden blootgesteld aan meer dan gemiddeld 53 decibel (db) per etmaal en 45 db in de nacht. Volgens De Monitor wordt één op de drie Nederlanders dagelijks blootgesteld een niveau's die volgens de WHO ‘onverantwoord hoog’ zijn.