Utrecht krijgt monument voor slavernijverleden in het Griftpark: ‘Dit is een eerste stap’
In het Utrechtse Griftpark komt een monument ter nagedachtenis aan het slavernijverleden. Het kunstwerk wordt op 30 juni 2023 onthuld tijdens Keti Koti, de jaarlijkse herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij in Suriname en het Caraïbisch deel van Nederland.
Leroy Lucas is één van de drijvende krachten achter het monument. Hij is er al vanaf 2017 mee bezig, ,,Ik ging altijd naar de Keti Koti-viering in Amsterdam. Toen dacht ik ineens: waarom doen wij dit niet gewoon in Utrecht?” Die viering kwam er, mede door zijn inzet, maar een gedenkplek was er nog niet.
Dat gaat veranderen. Op 30 juni 2023 wordt in het Griftpark een monument onthuld met de naam Vlucht en Verzet. ,, Wij hebben voor het Griftpark gekozen, omdat het dichtbij de binnenstad ligt én er is voldoende ruimte. Je kunt er makkelijk vijfduizend mensen kwijt. Natuurlijk was midden op de Neude ook prima geweest, maar dat lukte niet.” Omwonenden van het Griftpark worden via een wijkbericht geïnformeerd over de komst van het monument.
Voortaan vieren we Keti Koti op deze plek. Niet alleen met zwarte mensen, maar met iedereen uit de stad
Historisch besef
Het gedenkteken moet het historisch besef vergroten. ,,Voortaan vieren we Keti Koti op deze plek. Niet alleen met zwarte mensen, maar met iedereen uit de stad. Utrecht heeft een slavernijverleden. Hoewel misschien niet iedereen dat weet, heeft onderzoek in opdracht van de gemeente dat duidelijk laten zien. Utrecht moet zich verenigingen met haar rol in de slavenhandel. Dit monument kan daar aan bijdragen.”
Kunstenaar Patricia Kaersenhout is de maker van het gedenkteken. Zij kreeg de opdracht na selectie door het Utrechtse gemeentebestuur en een kunstwerkgroep, waar Lucas deel van uitmaakt. Hij vertelt: ,,De groep bestaat uit ongeveer twaalf mensen en is een dwarsdoorsnede van de Utrechtse samenleving. Wij willen dat het monument door iedereen wordt gedragen.”
Driehoekshandel
De vorm van het monument is een driehoek, een verwijzing naar de driehoekshandel tussen Europa, Afrika en Amerika. Boven op het ontwerp staan figuren uit een Afrikaanse legende; ze ontsnappen aan slavernij door een magische tocht over de oceaan. Bezoekers krijgen de mogelijkheid om rondom het gedenkteken verhalen over het slavernijverleden te beluisteren.
Lucas vertelt: ,,De kunstenares brengt QR-codes aan. Die kun je scannen met je telefoon, vervolgens krijg je een verhaal te horen. Op die manier moet het een levend monument worden. Bezoekers kunnen iedere dag van het jaar langskomen, bijvoorbeeld om hun voorouders te eren.”
Domstad profiteerde van gedwongen arbeid
Burgemeester Sharon Dijksma maakte in februari van dit jaar excuses voor het aandeel van de stad in het slavernijverleden. Hoewel de stad geen grote koloniale organisaties had, heeft de Domstad volgens onderzoekers volop geprofiteerd van de gedwongen arbeid op plantages. Er was ook sprake van een actieve rol in de slavenhandel.
We zijn er nog niet. We moeten nu doorpakken.
Op 1 juli 1863 werd de slavernij in Nederland formeel afgeschaft, pas tien jaar later werden tot slaafgemaakten écht vrij. In 2023 is dat 150 jaar geleden.
Werk aan de winkel
Wat Lucas betreft is dit het begin van een lange, gezamenlijke reis. ,,Excuses aanbieden en de oprichting van dit monument is wat mij betreft een eerste stap. Wij willen graag in gesprek blijven. Er is veel werk aan de winkel. Kijk naar de toeslagenaffaire; het zijn met name zwarte mensen die daar het slachtoffer van zijn. We moeten heel wat achterstallig onderhoud inhalen. We zijn er nog niet. We moeten nu doorpakken.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMCOLUMN
Onze Keti Koti-gids bracht een serenade aan Pieter Quint Ondaatje, het ‘zwarte ondier’
Uit het groepje dat door de stad wandelde langs de sporen die de slavernij ook in Utrecht heeft achtergelaten, steeg bij de Buurkerk plotseling verontwaardiging op. Hier ligt sinds 1695 Cervina van Moors begraven. Zij was een tot slaaf gemaakte bediende van Hendrik Adriaan van Reede tot Drakenstein, heer van Mijdrecht. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
PREMIUM
Utrechtse binnenstad ziet eruit als vuilnisbelt, behálve bij de terrassen op de Neude: hoe kan dat?
Op de zesde dag dat de vuilnisophalers staken, is het op meerdere plekken in de binnenstad van Utrecht een flinke bende en loopt het winkelend publiek er gewoon om- of doorheen. Maar bij de terrassen op de Neude is het schoon. Hoe kan dat? -
Onderhandeling vuilnisophalers en gemeente zit muurvast: ‘Kom terug aan tafel!’
In de strijd voor een hoger salaris hebben Utrechtse vuilnisophalers het werk neergelegd. Terwijl de Domstad in hoog tempo vervuilt zit de onderhandeling voor een nieuwe cao muurvast. Kom terug aan tafel, luidt oproep van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.
-
PREMIUMCOLUMN
Jerry Goossens: ‘Keti Koti vieren? De gemeente Utrecht kent andere prioriteiten’
Vandaag is het Keti Koti, de dag waarop gevierd wordt dat in 1863 Nederland de slavernij afschafte. Lang werd Keti Koti uitsluitend in de Surinaamse en Antilliaanse gemeenschappen gevierd. -
-
-
Eredivisie-topscorer Tasos Douvikas scoort weer en helpt FC Utrecht aan zege op SC Heerenveen
Zo swingen als vorige week tegen AZ deed FC Utrecht (5-5) vanavond niet. Maar de drie punten pakte de ploeg van Michael Silberbauer ditmaal wél. SC Heerenveen werd met 1-0 verslagen. -
PREMIUM10
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.