Meer bloemrijke weilanden en bossen in de regio zijn een voorwaarde om in de stad Utrecht 40.000 woningen te realiseren, vinden Siert de Vos en Herman Wierenga.
Volledig scherm
PREMIUM
Meer bloemrijke weilanden en bossen in de regio zijn een voorwaarde om in de stad Utrecht 40.000 woningen te realiseren, vinden Siert de Vos en Herman Wierenga. © Marnix Schmidt

‘Utrecht moet natuur in regio opkopen’

OpinieDe gemeente Utrecht moet de komende jaren 40.000 woningen bouwen om aan de vraag te kunnen voldoen. Hoe kan die ambitie verwezenlijkt worden met behoud van natuur en milieu? Siert de Vos en Herman Wierenga pleiten voor het opkopen van weilanden en agrarische bedrijven.

Poll

Utrecht mag alleen 40.000 extra woningen bouwen bij actief natuur- en milieubeleid.

  • Eens (64%)
  • Oneens (36%)
231 stemmen

De natuur is de afgelopen tientallen jaren ernstig tekortgedaan. Een sterk groeiende gemeente als Utrecht is hier mede debet aan. De klimaatcrisis is ook een taak voor gemeenten. Think global, act local. Er wordt in Utrecht steeds minder politiek (dat wil zeggen: idealen en visie) bedreven en steeds meer op korte termijn (dat wil zeggen: voor de huidige generaties) gestuurd. Het is de hoogste tijd om langetermijnidealen te benoemen en daarop gerichte doelen te stellen.

De stad Utrecht groeit en loopt tegen zijn natuurlijke en vastgelegde grenzen op. Deze situatie heeft zich in het verleden vaker voorgedaan. Toen bedacht de gemeente oplossingen. Denk aan de aanleg van het Noorderpark, ter compensatie van het natuurverlies van de Johannapolder (nu de Uithof) en Rijnsweerd. Denk aan de verschillende grensannexaties ten behoeve van Kanaleneiland, Overvecht en Leidsche Rijn.

We pleiten niet voor stadsuitleg en annexaties. Integendeel: wat ons betreft kunnen alle 40.000 woningen binnen de bestaande gemeentegrens komen. Maar dan wel in combinatie met een verduurzaamd buitengebied. Zeker een groeigemeente als Utrecht heeft de plicht het milieu en de natuur centraal te stellen in het beleid.