Utrecht neemt afscheid: Dag walvis, goede reis naar Singapore

VideoDe plastic walvis die sinds januari in de Catharijnesingel voor TivoliVredenburg ronddobbert, gaat Utrecht zondag verlaten. Na negen maanden moet hij door naar zijn volgende bestemming Singapore. Om ook daar zijn boodschap tegen plastic in zee te verkondigen.

Het kunstwerk wordt waarschijnlijk zondagnacht afgebroken, maar niet nadat Utrecht uitgebreid afscheid van hem heeft genomen. Het elf meter hoge kunstwerk  ‘Skyscraper’ was een hit: wie de locatie ‘Catharijnesingel, Utrecht’ opzoekt op Instagram, wordt overspoeld met duizenden foto’s van de uit plastic afval opgebouwde walvis. Dagelijks maakten voorbijgangers en toeristen een selfie met het blauwwitte dier. 

Dit tot grote tevredenheid van Marleen van Rijswick, de Utrechtse hoogleraar die de walvis hiernaartoe haalde. ,,Ik heb zóveel mensen voor de walvis zien stoppen en met elkaar zien praten. Zelfs vreemden praatten met elkaar. Ik weet zeker dat veel mensen bij de boodschap van de walvis hebben stilgestaan - dat zie je al aan het publiek wat er op afkwam,” vertelt ze over de walvis, die symbool staat voor plastic vervuiling in de zee. ,,Het is zó’n krachtig beeld dat ‘ie niet veel verhaal nodig heeft.”