Volledig scherm
Utrecht, Het Nieuwe Zandpad, artist impression © AD

Utrecht past plan aan: Nieuwe Zandpad kleiner en met continu toezicht

De gemeente Utrecht doet een ultieme poging een nieuwe prostitutiezone aan het Het Nieuwe Zandpad op te zetten. In de nieuwe plannen is plek voor 96 werkplekken en minimaal drie exploitanten. 

Dit aantal is uit te breiden naar maximaal 128 werkruimtes, die ook zijn te huren via internet. Dat is een stuk minder dan de 162 ramen die de gemeente eerder voor ogen had. Utrecht hoopt met deze aanpassing van de regelgeving de drempel voor investeerders en exploitanten te verlagen.

Na de sluiting van de ramen aan het Zandpad en de Hardebollenstraat komt de ontwikkeling van de nieuwe zone na vijf jaar proberen nog steeds niet van de grond. De coalitiefracties van GroenLinks, D66 en de ChristenUnie vinden dat het roer om moet, na meerdere mislukte pogingen om een financier te vinden. Zij willen de aanleg van een nieuwe zone nog niet opgeven.

De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen heeft vandaag het nieuwe voorstel voor Het Nieuwe Zandpad naar de gemeenteraad gestuurd. Met gewijzigde voorwaarden, waaronder minder werkruimtes, zegt het Utrechtse stadsbestuur in te spelen op de veranderende markt voor raamprostitutie. Ook hoopt zij knelpunten voor ontwikkelaars en exploitanten weg te nemen. Als een exploitant zijn vergunning verliest, kan onder de nieuwe regelgeving die werkruimte verdeeld worden onder andere exploitanten. De sekswerkers kunnen dan blijven werken en de ontwikkelaar heeft geen leegstand.

Toezicht

Bedoeling is dat extra medewerkers van de gemeente overdag en ’s nachts aanwezig gaan zijn in het nieuwe gebied. Zo moeten zij een vertrouwensrelatie opbouwen met de sekswerkers op het Nieuwe Zandpad. Dienst- en hulpverlening komen terug in de nieuwe omgeving, waarbij ook voorlichting en activiteiten komen om de positie van de sekswerkers te versterken. Verder komt er een vertrouwenspersoon voor de sekswerkers. Het is de bedoeling dat deze persoon 24 uur per dag bereikbaar is. 

Aan het Nieuwe Zandpad worden naast werkruimten voor raamprostituees ook kantoren voor de exploitanten, de Huiskamer Aanloop Prostituees (HAP) voor dienst- en hulpverlening, een post voor handhavers van de gemeente en parkeerplaatsen mogelijk gemaakt. De gemeente wil het hele gebied op tussen de Vechtdijk en de Rode Brug en bij het Nieuwe Zandpad zelf opknappen. Klanten zouden kunnen parkeren op parkeerplaatsen aan beide kanten van de Einsteindreef en kunnen dan lopen dan naar de prostitutiestraat.

Online

Raamprostitutie loopt wat terug volgens de gemeente, ten gunste van afspraken die online worden gemaakt. Op het Nieuwe Zandpad wordt, als er een exploitant wordt gevonden, daarom een deel van de werkruimten ingericht voor sekswerkers die via internet klanten werven. Verder wordt de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) zo aangepast dat exploitanten de beveiliging van hun bedrijven gezamenlijk organiseren met een gecertificeerd beveiligingsbedrijf.

De gemeenteraad neemt deze zomer een besluit over dit voorstel. Het college denkt dat een aanbesteding onder nieuwe voorwaarden meer kans van slagen heeft.

Volledig scherm
Raamprostitutie. © ANP