Volledig scherm
Tritonleden roeien op het Merwedekanaal. Op de achtergrond (links ) de Veilinghaven. © Ruud Voest

Utrecht wil roeien veiliger maken op het Merwedekanaal

Het gemeentebestuur van Utrecht wil er samen met de roeiverenigingen Orca, Trition en Viking alles aan doen om het roeien op het Merwedekanaal veiliger te maken.

Dat schrijven burgemeester en wethouders aan de leden van de gemeenteraad, in antwoord op schriftelijk gestelde vragen over de zorgelijke situatie waarin de roeiverenigingen zeggen te verkeren. De verenigingen eisten enkele maanden geleden 300.000 euro aan compensatie van de gemeente omdat het Merwedekanaal lange tijd is afgesloten. Hierdoor halveert het trainingswater van de verenigingen.

Door werkzaamheden aan de Nelson Mandelabrug en de aanleg van een expeditiebrug voor de Jaarbeurs is het Merwedekanaal maandenlang gestremd of te smal voor een veilige doorvaart. Volgens de verenigingen was er bij het opstellen van de voorwaarden voor doorvaart tijdens deze werkzaamheden geen rekening gehouden met de roeisport.

Topsport-niveau

De fracties van Student & Starter, PvdA, VVD, ChristenUnie, CDA en D66 klommen daarop in de pen. Zij vrezen mét de verenigingen dat het topsport-niveau van de clubs in Utrecht geweld wordt aangedaan als er geruime tijd niet voluit kan worden getraind. 

In hun beantwoording maken burgemeester wethouders duidelijk dat er wel duidelijke afspraken zijn gemaakt. Er blijft bijvoorbeeld altijd één bruggat van tien meter breed voor de roeiers beschikbaar. Die hebben zich echter niet gerealiseerd, aldus B en W, dat daarmee niet is gezegd dat er altijd ongehinderd kan worden doorgevaren. Het zicht is beperkt door de aanvaarhoek en daarom kan er niet op volle snelheid worden gevaren. 

Maatregelen

Met de roeiers wordt hier nu ‘constructief’ over gesproken. Maatregelen waaraan wordt gedacht zijn het plaatsen van webcams, verkeersregelaars op de brug, veiligheidsmaatregelen op het water, en het ‘anders faseren’ van de werkzaamheden aan de brug ten gunste van de roeiers.

Over de gevraagde financiële schadeloosstelling van 3 ton rept het Utrechtse college niet. Of nog andere aanvullende maatregelen nodig zijn, wordt pas bekeken als meer duidelijkheid bestaat over de eerder genoemde maatregelen, aldus B en W. Het stadsbestuur wijst er ook op, dat de situatie tijdelijk is. Een deel van de kosten die de roeiclubs willen verhalen op de gemeente, worden gemaakt doordat elders (in Tilburg of Rotterdam) getraind moet worden voor wedstrijden. Ook hierover wordt nu gesproken, zo stelt het college.

De roeisport op het drukke Merwedekanaal is al jaren onderwerp van discussie in de Utrechtse politiek. De roeiverenigingen pleiten voor de aanleg van een alternatieve roeibaan in de polder Rijnenburg tussen Utrecht en Nieuwegein. De gemeente onderzoekt de haalbaarheid hiervan. Orca en Triton zijn tijdelijk uitgeweken naar Vianen. De locatie op het Sluiseiland is echter ook tijdelijk, hier start binnenkort een woningbouwproject. 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, opmerking, foto of video? Stuur ze ons door op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.