De nieuwe poster met de tekst Utrecht zorg goed voor elkaar.
Volledig scherm
De nieuwe poster met de tekst Utrecht zorg goed voor elkaar. © Mercis/Gemeente Utrecht

Utrecht zorg goed voor elkaar: oud affiche van Dick Bruna hangt in de stad als boodschap van hoop

Een oud affiche van Dick Bruna krijgt een tweede leven. In de strijd tegen het coronavirus steekt de bijgaande tekst inwoners een hart onder de riem.

Een poster met daarop de tekst ‘Utrecht zorg goed voor elkaar’ moet als boodschap van solidariteit en hoop voor de ramen komen te hangen van woningen en winkels. De bedenkster van de actie, de Utrechtse culturele marketeer Marije Lieuwens, wordt overspoeld door enthousiaste reacties en heeft inmiddels duizenden posters laten bijdrukken.

,,Ik wil de stad vullen met een positieve boodschap. We moeten het samen doen’’, zegt Lieuwens, die de gratis te verkrijgen poster onder de Utrechters hoopt te verspreiden via supermarkten. Daarnaast willen verschillende winkels, waaronder boekhandel Broese, banketbakkerij Theo Blom, de Utrechtse Kinderboekwinkel en de Rode Winkel de posters ophangen. ,,Nadat ik het idee meldde op Facebook, stroomden de verzoeken binnen.’’

Beetje vrolijkheid

Lieuwens kwam op het idee toen ze langs de weg reclameborden zag met daarop afgelaste evenementen. ,,Dat vond ik triest. Het affiche van Bruna schoot door m’n hoofd. Zo breng je een beetje vrolijkheid en hoop,’’ aldus Lieuwens die niets aan de actie wil verdienen.

Ook uitgeverij Mercis, die de nalatenschap van Dick Bruna behartigt, en de gemeente Utrecht, die het copyright heeft op het affiche van Bruna, reageerden enthousiast. Burgemeester Van Zanen postte de nieuwe poster op Instagram. ‘Juist in deze tijd is het belangrijk om er voor elkaar te zijn’, schreef hij erbij.

1986

Het oorspronkelijke affiche van Dick Bruna: Utrecht stad naar mijn hart
Volledig scherm
Het oorspronkelijke affiche van Dick Bruna: Utrecht stad naar mijn hart © Mercis/Gemeente Utrecht

De ‘coronaposter’ is een variant op het affiche dat grafisch ontwerper Dick Bruna in 1986 ontwierp voor de Vakantiebeurs in de Jaarbeurs. Daarop is een jongetje te zien met de Domtoren als hoed. Hij omarmt een rood hart. De tekst bij het affiche luidt: ‘Utrecht stad naar mijn hart’. Bruna bedacht het affiche in het kader van de start van de citymarketing; op de Vakantiebeurs wilde Utrecht zich op de toeristische kaart zetten. 

Meer informatie op Instagram #utrechtzorgtvoorelkaar.

Dick Bruna begroet toenmalig burgemeester Vos op de Vakantiebeurs tijdens de lancering van het affiche.
Volledig scherm
Dick Bruna begroet toenmalig burgemeester Vos op de Vakantiebeurs tijdens de lancering van het affiche. © Het Utrechts Archief