Volledig scherm
© ANP XTRA

Utrechters gaan in de toekomst meer betalen voor ophalen huisvuil

Utrechters gaan in de toekomst eerder meer dan minder betalen voor het ophalen van huisvuil. Dat zei wethouder Verschuure (D66) vanmiddag tijdens het vragenuurtje in de gemeenteraad.

De wethouder reageerde op VVD-raadslid Martijn van Dalen,  die verzuchtte dat de afvalstoffenheffing in de stad er hoog is. ,,Kan die niet naar beneden?’’  Het antwoord was een resoluut ‘nee’.  Verschuure zei te verwachten dat de inwoners in de toekomst alleen maar meer geld kwijt zijn voor het ophalen van hun huisvuil.  Als oorzaak hiervoor noemde hij het kabinetsbeleid en de stijging van de tarieven voor het verwerken van afval. 

D66, PvdA en Student & Starter kaartten op hun beurt de verschillen tussen  alleenstaanden en meerpersoonshuishoudens aan als het gaat om afvalstoffenheffing.  AD Utrechts Nieuwsblad berichtte onlangs dat alleenstaanden in Utrecht in verhouding flink meer betalen dan meerpersoonshuishoudens aan afvalstoffenheffingen.  Utrecht houdt al jaren het verschil op 50 euro en hanteert met 236 euro een tarief dat aanmerkelijk hoger is dan omliggende gemeenten. De 286 euro voor meerpersoonshuishoudens is in vergelijking met de regio gematigd. Daardoor dragen alleenstaanden naar verhouding veel bij aan het ophalen van het huisvuil in de stad.

Verschil

Volgens Verschuure is het niet eenvoudig de verschillen tussen alleenstaanden en meerpersoonshuishoudens aan te passen. De afvalstoffenheffing niet alleen bedoeld voor het ophalen van huisvuil.  De heffing is ook bedoeld om de afvalstations draaiende te houden. 

De wethouder zag geen mogelijkheid om exact na te gaan hoeveel afval een gezin of alleenstaande produceert. Utrecht kent bijvoorbeeld geen systeem waarbij per huishouden geregistreerd wordt hoeveel afval aangeboden wordt.  Als partijen de verschillen in afvalstoffenheffingen willen verhogen moeten ze daar zelf een voorstel voor indienen in de gemeenteraad. Mogelijk doen ze dat komend voorjaar.

  1. Krakers voor de rechter en Braziliaans Carnaval in Utrecht

    Krakers voor de rechter en Brazili­aans Carnaval in Utrecht

    Vijf krakers moeten vandaag voor de rechter komen. Ze werden vorig jaar opgepakt voor het kraken van een aantal al jaren leegstaande gebouwen op de Burgemeester Reigerstraat in Utrecht. Toen agenten binnenvielen sloegen de krakers op de vlucht. Ze werden uiteindelijk door een buurtbewoner opgemerkt op een dak en daarna aangehouden. De krakers claimden dat ze al een dag in de panden zaten en er daarom niet uitgezet konden worden. Maar de eigenaar van de huizen sprak dat tegen.