Volledig scherm
© ANP

Utrechters mogen komende jaarwisseling gewoon siervuurwerk blijven afsteken

Utrechters kunnen komende jaarwisseling nog gewoon siervuurwerk afsteken. Er komt geen totaalvuurwerkverbod in Utrecht. 

Dat laat het Utrechtse stadsbestuur weten in een reactie op een voorstel van collegepartij GroenLinks en oppositiepartij Partij voor de Dieren. Ze kondigden kort na de jaarwisseling al aan een totaalverbod op vuurwerk in Utrecht te willen. Het verbod is een reactie op de jaarlijkse overlast, schade en het belagen van hulpdiensten met vuurwerk. Een totaalverbod moet leiden tot een ‘veilig, schoon en feestelijk oud en nieuw voor alle Utrechters’.

Het kabinet bereidt een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen voor. Voor GroenLinks en Partij voor de Dieren gaat het landelijke vuurwerkverbod niet ver genoeg. ,,Ook siervuurwerk is gebruikt om hulpverleners te belagen en veroorzaakt veel leed en schade’’, zo stelde fractievoorzitter Heleen de Boer van GroenLinks. 

Waterbed

Ook het Utrechtse stadsbestuur wil het liefst een totaalverbod op consumentenvuurwerk, maar ziet niets in een lokaal verbod. ‘Een eenduidig landelijk verbod biedt meer duidelijkheid’, zo schrijft het stadsbestuur aan de gemeenteraad. ‘Regels beklijven beter wanneer Utrecht kan meeliften op het landelijke communicatiebeleid. Verboden per gemeente hebben een lappendeken van regelgeving tot gevolg. Hoe duidelijker en eenduidiger het verbod, hoe beter het is te handhaven. Ook zal een waterbedeffect optreden, waarbij buurgemeenten te maken krijgen met overlast uit onze gemeente.’

Een meerderheid in de Utrechtse gemeenteraad steunt de opstelling van het stadsbestuur. Zowel collegepartij D66 als de grootste oppositiepartij VVD zijn geen voorstander van afwijkend lokaal beleid. Andere grote steden denken daar anders over. Zowel in Rotterdam als Amsterdam gaat een algeheel vuurwerkverbod gelden. 

  1. Brian (25) en Lisa (22) wonen met vluchtelingen en voormalig daklozen in Nieuwegein: ‘Mensen uit hun schulp helpen’
    PREMIUM

    Brian (25) en Lisa (22) wonen met vluchtelin­gen en voormalig daklozen in Nieuwegein: ‘Mensen uit hun schulp helpen’

    Tientallen huurders mogen deze week een kijkje nemen in hun toekomstige appartement op de plek waar tien jaar geleden nog geboorten werden geregistreerd en bestemmingsplannen voorbereid. Hun woningen bevinden zich in het totaal verbouwde voormalig gemeentehuis van Nieuwegein. De burgemeesterskamer is echter niet te huur: de toren waar de bestuurders tot 2012 zetelden, is gesloopt.