Volledig scherm
Gezicht op de Nederlands Hervormde kerk in Zeist tijdens de begrafenis van een kind. © Het Utrechts Archief

Utrechts Archief zet 140.000 persoonsvermeldingen online voor stamboomonderzoek

Het Utrechts Archief heeft haar online archief uitgebreid met 140.000 persoonsvermeldingen uit begraafregisters van Utrecht. Het gaat om begrafenissen in de stad Utrecht uit de periode 1623 – 1811.

In totaal bevat de personendatabase van Het Utrechts Archief nu ruim 10,5 miljoen personen. Meer dan één miljoen hiervan heeft betrekking op doop, huwelijken en overlijden. De site biedt derhalve een schat aan genealogische data.

Momboirkamer

De inschrijvingen in de begraafregisters vormen een belangrijke bron voor stamboomonderzoek. Wanneer iemand overleed en begraven moest worden, werd dat opgenomen in de registers van de zogeheten Momboirkamer (Weeskamer). Hierbij werden veel gegevens genoteerd: niet alleen de naam van de overledene en wie hij of zij achterliet, maar vaak ook adressen, de naam van de doodgraver en wat de kosten van de begraafrechten waren.

Ook zeggen de data wat over hoe mensen vroeger begraven werden in Utrecht. Met de toevoeging van de persoonsvermeldingen uit begraafregisters staan nu alle relevante doop-, trouw- en begraafboeken van de provincie Utrecht online. Aan het project is bijna acht jaar door 250 vrijwilligers gewerkt.

https://hetutrechtsarchief.nl/onderzoek/resultaten/archieven?mivast=39&mizig=100&miadt=39&milang=nl&miview=tbl
  1. Kasteel Amerongen gaat voor zuinig energielabel na toekennen miljoenensubsidie

    Kasteel Amerongen gaat voor zuinig energiela­bel na toekennen miljoenen­sub­si­die

    De vlag hangt letterlijk uit bij Kasteel Amerongen want ze hebben net twee miljoen euro gekregen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Voor directeur Herman Sietsma mag de vlag drie keer uit: vanwege de subsidie, de erkenning dat Kasteel Amerongen iconisch Nederlands erfgoed is en voor de tientallen vrijwilligers die de bevestiging van de minister hebben dat ze heel belangrijk werk doen.