Volledig scherm
Arts Bernard Leenstra vindt EHBO-les op middelbare scholen hard nodig. © indebuurt Utrecht

Utrechtse arts start petitie: ‘Verplicht EHBO-les op de middelbare school’

IN DE BUURT UTRECHTWeet jij wat je moet doen als je op straat iemand in elkaar ziet zakken? Dikke kans dat het antwoord ‘nee’ is, want uit een onderzoek van het Rode Kruis blijkt dat slechts 3 procent van de Nederlanders voldoende kennis over EHBO heeft. Dat moet anders, vindt de Utrechtse arts Bernard Leenstra. 

Daarom startte hij samen met andere eerstehulpartsen en Het Rode Kruis een petitie die ervoor moet zorgen dat EHBO-lessen verplicht worden op middelbare scholen.

‘Dat moet beter’

In Europese landen als Noorwegen, Zweden en Duitsland zijn EHBO-lessen al onderdeel van het standaard lespakket op middelbare scholen. In Nederland is dat dus nog niet het geval. En dat is een probleem, want snel handelen bij een ongeval is ongelofelijk belangrijk voor de kans op herstel van het slachtoffer. ,,Als iemand bijvoorbeeld een herseninfarct krijgt, gaat er als het ware een soort stopwatch lopen”, vertelt Bernard. 

Zelf geeft de arts met zijn bedrijf Schok & Pomp laagdrempelige EHBO-cursussen voor particulieren. ,,Hoe langer het duurt voordat de juiste hulp wordt gegeven, hoe groter de kans dat iemand invalide raakt.” Volgens de arts duurt het in Nederland gemiddeld negen minuten voordat de ambulance er is. Die tijd is voor het slachtoffer cruciaal. Bernard: ,,Met enige regelmaat zien we patiënten op de Spoedeisende Hulp die baat hadden gehad bij goede eerste hulpverlening op locatie. Dat moet in een land als Nederland echt beter kunnen.”

Quote

Hoe langer het duurt voordat de juiste hulp wordt gegeven, hoe groter de kans dat iemand invalide raakt

Bernard Leenstra, Schok & Pomp

Samen met Het Rode Kruis riep de Utrechtse arts daarom een petitie in het leven die ervoor moet zorgen dat de regering geld vrijmaakt voor EHBO-lessen op middelbare scholen. ,,We realiseren ons dat scholen geen geld hebben en leraren al veel werkdruk ervaren. Daarom willen we als Rode Kruis en Schok & Pomp de lessen zelf gaan geven. Het enige wat we nodig hebben, is een lege gymzaal en drie uur.” In die tijd leren middelbare scholieren hoe ze moeten handelen wanneer ze in een noodsituatie terechtkomen, bijvoorbeeld wanneer iemand een hartstilstand heeft.

Denemarken

Volgens Bernard kunnen de EHBO-lessen grote impact hebben op de samenleving. ,,In Denemarken zijn reanimatielessen verplicht sinds tien jaar. In de afgelopen jaren is het aantal geslaagde reanimaties daar verdrievoudigd.”

De petitie is een burgerinitiatief. Dat betekent dat minstens 40.000 handtekeningen nodig zijn om het onderwerp op de politieke agenda te krijgen. Je kunt de petitie hier tekenen. Leenstra: ,,Als het leven van één iemand door dit initiatief gered is, ben ik al tevreden.”