Volledig scherm
Drukte in de Lange Elisabethstraat. © Angeliek de Jonge

Utrechtse binnenstad krijgt een 8 van binnenstadsbewoners

Het woonklimaat in de Utrechtse binnenstad scoort een acht. Dat blijkt uit een enquête die onder ruim 700 binnenstadsbewoners is gehouden. 

Onderzoeksbureau STRABO heeft in opdracht van Centrum Management Utrecht (CMU) onderzocht hoe tevreden of ontevreden binnenstadsbewoners zijn. Dat werd gedaan met behulp van 730 enquêtes die werden uitgedeeld aan binnenstadsbewoners in een aantal supermarkten in de binnenstad.

Het woonklimaat in de binnenstad scoort gemiddeld een acht, maar ook andere aspecten van de binnenstad zijn goed beoordeeld. Zo krijgt het horeca-aanbod een 8,4, het winkelaanbod een 8,3, het supermarktaanbod een 7,9 en het cultuuraanbod een 8,4. 

Parkeertarief

Toch is er ook een aantal punten waar de bewoners een stuk kritischer over zijn. Het parkeertarief wordt met een 5,0 als onvoldoende beoordeeld en de parkeercapaciteit scoort met een 5,6 niet veel beter. De luchtkwaliteit, het geluidsniveau en de groenvoorziening halen net een voldoende met cijfers tussen de 6,6 en de 6,8. Volgens het onderzoeksbureau zijn factoren als groenvoorziening, veiligheid en netheid het meest van invloed op het woonklimaat. Ook het supermarktaanbod en de luchtkwaliteit spelen een grote rol.

Daarnaast stelt een kwart van de bewoners dat het woonklimaat in de binnenstad is verbeterd, een kwart vind dat het verslechterd is in de afgelopen jaren. Iets minder dan de helft geeft aan geen duidelijke verandering(en) te hebben gemerkt. Kijkend naar leeftijd blijkt dat een kleine meerderheid van de 55-plussers (38 procent) aangeeft dat het woonklimaat is verslechterd, tegenover een kwart van hen die zegt dat het is verbeterd. 

  1. Rebellen van de Bunnikside: een kijkje achter de schermen bij een beruchte supportersgroep
    PREMIUM
    Video

    Rebellen van de Bunnikside: een kijkje achter de schermen bij een beruchte supporters­groep

    In het boek Rebellen van de Bunnikside geven de makers Mike Vermeulen, Danny van der Linden en Remco Kraak een kijkje achter de schermen van de supportersgroep die in Nederland misschien wel het meest berucht is van allemaal. Bunniksiders van alle generaties laten het achterste van hun tong zien en vertellen over de rellen, rooftochten en typisch Utregse humor die de groepering – wat je er ook van vindt- maken tot wat-ie is. ,,Verheerlijken wij geweld? Wie dat zegt, is bekrompen.’’