Volledig scherm
De zonnestudio aan de Damstraat in Utrecht, die gebruikt werd als dekmantel voor internationale drugshandel. © Google Streetview

Utrechtse broers en moeder met zonnestudio in Lombok moeten de cel in voor drugshandel

De Utrechtse familie G. is vandaag veroordeeld voor internationale drugshandel en het op grote schaal witwassen van geld. Hoofdverdachte Mohamed G. (35) moet het langst de cel in: hij kreeg vier jaar opgelegd voor de handel, waarbij zijn zonnestudio aan de Damstraat als dekmantel werd gebruikt.

Een anonieme brief aan de politie die vol stond met informatie over de familie G. uit Utrecht, was in 2016 aanleiding voor uitvoerig onderzoek. De ouders en vier broers zouden zich volgens het schrijven intensief bezighouden met drugshandel. Bij een inval in de woning van de ouders werd ruim 270.000 euro ontdekt, verdeeld over de kruipruimte, de schuur, slaapkamer en de schutting.

Inkomsten

Hoewel de zonnestudio niet meer dan vijftien klanten per dag trok, klotste het geld bij de familie toch tegen de plinten. Volgens het Openbaar Ministerie was dat een bewijs voor witwassen van drugsgeld, want andere legale inkomsten hadden de familieleden niet, stelde het OM tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak in april.

De broers Hassan (24), Hamza (33), Hakim (29) en Mohamed (35) hebben zich jarenlang beziggehouden met handel in soft- en harddrugs. Met het daarmee verdiende geld zijn naast zonnebanken ook twee woningen gekocht in Tanger (Marokko), die op naam zijn gezet van moeder Yamina (55). Zij kreeg een gevangenisstraf van twee jaar opgelegd, waarvan een jaar voorwaardelijk. Dat was voor haar rol binnen wat - volgens de rechtbank - een criminele organisatie was. Vader kreeg een straf van 45 dagen. Dat is gelijk aan zijn voorarrest, waardoor hij als enige niet terug de cel in hoeft.

Verstoppen

De broers kregen hogere straffen, vanwege hun betrokkenheid bij meer feiten en hun rol. Ze hebben zich niet alleen beziggehouden met handel in drugs in Nederland. Ook werd hennepteelt ontdekt in België en kwam drugshandel vanuit Zuid-Amerika aan het licht, mede door de inzet van tussenpersonen in Suriname. De ouders hielden zich vooral bezig met verstoppen van geld.

Het bewijs is grotendeels gebaseerd op maandenlang afgeluisterde gesprekken van de zwakbegaafde familieleden, waarbij Mohamed als spil binnen de organisatie kwam bovendrijven. Hamza (33) reisde naar Suriname om een drugstransport te arrangeren. Hij kreeg twee jaar cel opgelegd, moet direct terug de gevangenis in en komt tot tevredenheid van zijn advocaat Van Schaik vermoedelijk eind dit jaar alweer vrij.

Reclasseringstoezicht

Hakim (29) hield er drie telefoonnummers op na en teelde hennep in België. Ook hij moet twee jaar de cel in. Hassan (24) hield zich vooral bezig met de productie van harddrugs. De benjamin van de familie kreeg met een jaar en acht maanden cel de laagste straf. Hem wacht na zijn straf reclasseringstoezicht om verdere ontsporing te voorkomen. 

Voor de broers vielen de straffen aanmerkelijk lager uit dan de eis in april, vooral omdat volgens de rechtbank niet alle feiten bewezen konden worden niet alle feiten bewezen konden worden.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.