Volledig scherm
Arrestatie Utrechter in Platja d’Aro aan de Spaanse Costa Brava. © Politie Spanje

Utrechtse diamantrover paste uiterlijk meerdere keren aan om uit handen van politie te blijven

De 30-jarige Utrechter die in Spanje is aangehouden voor een diamantroof in Nederland, heeft zich meer dan een jaar schuil weten te houden. Hij deed dat door meermaals van uiterlijk te veranderen en met valse papieren aan de Costa Brava te verblijven. Ook in Spanje blijkt hij zich bezig te hebben gehouden met vermogensdelicten.

Na de lange zoektocht is justitie in Nederland ook maandenlang bezig geweest met het voorbereiden van de arrestatie van de Utrechter, in samenwerking met de Spaanse politie. Bij een huiszoeking in een woning van de man, ten zuiden van Utrecht, werden papieren gevonden die wezen op zijn verblijf aan de Costa Brava, in Platja d’Aro. Zo is de zaak in een stroomversnelling geraakt. 

Uiterlijk

Na onderzoek in Spanje bleek de man inderdaad in een appartement niet ver van Barcelona en Lloret de Mar te wonen. Ondanks dat hij afgelopen jaar meermaals van uiterlijk veranderde om ongezien te blijven, konden agenten hem uiteindelijk toch arresteren in een druk toeristisch gebied. Bij deze arrestatie toonde de man valse Roemeense identiteitspapieren, maar kon hij via een vingerafdruk toch worden geïdentificeerd. Dat gebeurde begin deze maand, liet de Spaanse politie weten.

De man maakt volgens de politie deel uit van een bekende criminele familie, die zich volop bezighoudt met vermogensdelicten. Ook in Spanje is de verdachte bekend van verschillende fraudezaken en wordt hij getypeerd als ‘gevaarlijk’.

Hotelroof

Het Openbaar Ministerie in Noord-Holland is al sinds mei vorig jaar naar de man op zoek, nadat hij volgens een woordvoerder van het OM in een hotel rond Schiphol een ‘diefstal met geweld’ pleegde. Hierbij werden volgens de Spaanse politie diamanten buitgemaakt. De diefstal zou gepleegd zijn tijdens een afspraak.

Tegen de man liep een Europees arrestatiebevel. Niet alleen vanwege vermogensdelicten, maar ook met het oog op de staatsveiligheid en vanwege het vervalsen van documenten. Zelfs tijdens zijn arrestatie probeerde de Utrechter nog om ongemerkt een duur horloge weg te moffelen richting twee bij de politie bekende mannen, die in zijn gezelschap verbleven. Dit mislukte. 

De Utrechter wordt op verzoek van Nederland donderdag uitgeleverd vanuit Spanje, waar hij inmiddels ruim twee weken in een cel verblijft. Wat hij allemaal aan zijn uiterlijk veranderde om ongezien te blijven, is vooralsnog onduidelijk.