Volledig scherm
Een eikenprocessierupsverdelger aan het werk in Overberg. © Boas Photo

Utrechtse Heuvelrug blijft eikenprocessierups opzuigen

De gemeente Utrechtse Heuvelrug blijft ook komend jaar de nesten van de eikenprocessierups van de bomen opzuigen. Naast het opzuigen wordt ook ingezet op biologische methoden. In uiterste gevallen, bij bijvoorbeeld scholen, grijpt de gemeente naar de spuit.

Utrechtse Heuvelrug telt meer bomen dan mensen: 50.000. Volgens wethouder Hans Waaldijk is het bijna onmogelijk om de eikenprocessierups alleen op een natuurlijke manier te bestrijden. Hoeveel van de bomen de eikenprocessierups kunnen krijgen, is niet helemaal duidelijk. Waaldijk: ,,Sommige gemeenten zijn al blij met 800 bomen, maar wij hebben er 50.000. Met alleen natuurlijk bestrijden redden we het niet.”

Dat betekent dat bedrijven worden ingehuurd om de processierupsnesten op te zuigen. Als het gaat om de veiligheid zal de gemeente de spuit gebruiken. ,,Bij scholen moet je snel ingrijpen”, stelt Waaldijk. ,,Daarom zullen we daar spuiten, maar dat was afgelopen jaar niet altijd effectief.”

Waaldijk denkt dat een landelijke aanpak van de processierups effectiever is. ,,Er is een kenniscentrum, waar we van gebruik moeten maken. Maar wat doet de buurgemeente? Gaan die opzuigen, dan waait het misschien onze kant op. We moeten daarover afspraken maken. Natuurlijke bestrijding heeft de voorkeur. We zetten in op mezenkastjes. Die vogels eten de rupsen. Daarnaast praten we verder over andere manieren van bestrijding, maar daar oriënteren we ons nu op.”

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.
  1. Van heinde en ver in de rij voor de Uithoflijn: tramfanaten halen hun hart op tijdens eerste echte rit

    Van heinde en ver in de rij voor de Uithoflijn: tramfana­ten halen hun hart op tijdens eerste echte rit

    In iedere bocht langs de route staan ze. Telefoons en cameraatjes in de aanslag, erachter een gefronst gezicht dat in opperste concentratie het ultieme beeld probeert te schieten. Wie denkt dat het een bijzondere bolide is waar ze op wachten zit er ver naast: het is de eerste, met publiek gevulde Tram 22, ofwel de Uithofijn. Tientallen geïnteresseerden konden vandaag gratis een ritje meerijden.