Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Shutterstock

Utrechtse Heuvelrug waarschuwt lokale omroep Regio90: ‘We willen resultaten zien’

De lokale omroep Regio90 heeft van de gemeenteraad van Utrechtse Heuvelrug een forse waarschuwing gekregen. Om de zendvergunning ook na 2020 in handen te krijgen, moet er een luisteronderzoek op tafel komen en een plan voor de programmering worden geschreven. De zender wil onder andere uitbreiden naar Rhenen.

Het is nog lang niet zeker dat de lokale omroep Regio90 ook na 2020 de zendvergunning krijgt. De raad wil in september resultaten zien. In 2017 werd al eens een onderzoek naar het aantal luisteraars gedaan, omdat de gemeente wilde weten wat er gebeurt voor de subsidie van 28.000 euro. 

Uit dat rapport bleek dat slechts zeven procent van de inwoners van de Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede luisterden soms naar de lokale zender. De onderzoeker stelde toen dat de omroep op deze manier geen bestaansrecht had. 

Geen binding

De voornaamste kritiek is dat de omroep geen binding heeft met de regio en daarmee ook niet met de luisteraar. ,,We betalen geen subsidie om plaatjes te draaien”, zegt burgemeester Frits Naafs.

Voor lokale radio is het nog niet te laat, stelt Naafs, ,,maar er moet een actueel luisteronderzoek komen en een geactualiseerd beleidsplan. De raad heeft ook de suggestie gedaan om andere vormen van sociale media te gebruiken, zoals bijvoorbeeld een podcast. Ik had al eerder gezegd tegen de omroep dat wij ze niet zien bij het persgesprek en in de politieke raad. Het lijkt ons wel gewenst dat je daar dan ook komt. Er moet een meerwaarde zijn. Dat vinden we belangrijk.”

Het bestuur van de omroep heeft een aanvraag voor een uitbreiding van het zendgebied naar Rhenen bij het Commissariaat van de Media overigens ingetrokken. De gemeenten Rhenen, Wijk bij Duurstede en Utrechtse Heuvelrug willen deze uitbreiding niet.

Het bestuur van Regio90 is door deze krant meerdere keren benaderd, maar was niet beschikbaar voor commentaar.