Volledig scherm
Een meisje bevestigt het zadel op een paard. Het meisje én het paard komen niet voor in dit verhaal. © ANP XTRA

Utrechtse maneges op hun hoede: voor tienduizenden euro's aan zadels gestolen

Een bende van zadeldieven heeft het de laatste weken gemunt op maneges in de regio Utrecht. De dieven stalen peperdure springzadels voor paarden in onder meer maneges en pensionstallen in Harmelen, Nieuwegein en Maarssen. 

Het zijn buitenlandse dieven die de maneges belagen, zo vermoeden de getroffen eigenaren. Vlak voordat de zadels werden gestolen, kregen de maneges bezoek van mannen met een buitenlands accent die vragen stelden over de mogelijkheid om stage te lopen op de maneges. Met die bezoekjes wilden de dieven vermoedelijk al in kaart brengen waar de kostbare zadels lagen.

Het nieuws van de zadeldieven gaat als een lopend vuurtje rond bij maneges in de regio. Op facebookpagina’s en via briefjes in de stallen waarschuwen maneges hun leden en klanten voor de dieven. Ze roepen leden op de kasten goed af te sluiten of de zadels mee naar huis te nemen. Sommige maneges, zoals de Utrechtse Manege in de Voorveldsepolder, hebben camera’s opgehangen bij de zadelkamers om de dieven af te schrikken.

Bij pensionstal De Appellaan in Harmelen maakten de dieven drie dure zadels van het merk Fryso buit: twee springzadels en een dressuurzadel. Het zijn volgens eigenaar Rene Nieuwpoort zadels met een nieuwwaarde van 2500 tot 3000 euro. Uit de opengebroken kasten in de zadelkamer namen de dieven ook nog drie hoofdstellen mee. Ze waren eigendom van klanten van de pensionstal.

Quote

Het is heel vervelend, maar je kunt het helaas nauwelijks voorkomen

Eigenaar Nieuwpoort

Verdacht verhaal

Volledig scherm
Een waarschuwing voor zadeldieven in de Utrechtse manege. © Foto AD

,,De dieven braken drie kasten open”, zegt eigenaar Nieuwpoort van pensionstal De Appellaan aan de Breudijk in Harmelen. ,,Het is heel vervelend, maar je kunt het helaas nauwelijks voorkomen. Ik kan wel camera’s ophangen, maar dan komen ze eerst kijken waar die dingen hangen om vervolgens buiten het zicht van die camera’s hun slag te slaan. Je kunt ook niet alles afsluiten, want de klanten moeten met de paarden naar buiten kunnen. We moeten vooral alert zijn op vreemde bezoekers.”

Bij De Appellaan kwam een week voor de diefstal een man met buitenlands accent het terrein op met een vaag verhaal. ,,Hij vertelde dat een dochter van een kennis hier ooit stage had gelopen en wilde weten of dat nog kon”, vertelt Nieuwpoort. ,,Een verdacht verhaal, want we hebben hier nog nooit stagiaires gehad.”

In Nieuwegein was Paarden Centrum Nedereind de klos. ,,Ze hadden alleen belangstelling voor dure zadels. Ze hebben vijf dure springzadels meegenomen en zeker tien goedkopere zadels laten liggen.” Ook hier kreeg de manege ruim een week voor de diefstal bezoek van buitenlandse gasten met vage vragen, zo bevestigt eigenaar Dirk Ockhuizen. 

Maatregelen

,,Het is heel vervelend voor de gedupeerde klanten”, vindt Ockhuizen. ,,Maar misschien kan ik schade verhalen op de verzekering. Wij zijn ook verzekerd voor derden.” Bij Nedereind gaan de zadelkamers nu nog eerder en beter op slot. De klanten wordt gevraagd extra alert te zijn op onbekende bezoekers.

Bij de Utrechtse Manege in de Voorveldsepolder hebben ze extra maatregelen getroffen tegen de dieven. ,,We hebben briefjes opgehangen in de stallen”, zegt eigenaar Conny Agterberg. ,,De kasten gaan goed op slot, de hekken van het terrein gaan ’s avonds op slot en we hebben honden op het terrein lopen. Dat werkt ook afschrikwekkend. Daarbij hebben we nu net camera’s opgehangen op het terrein en bij de zadelkamers.”

Quote

Ze hadden alleen belangstel­ling voor dure zadels. Ze hebben vijf dure springza­dels meegenomen en zeker tien goedkopere zadels laten liggen

Dick Ockhuizen

Niet voor het eerst

Het is niet voor het eerst dat zadeldieven actief zijn in onze regio. Volgens de eigenaren van maneges die het AD sprak, komt dit fenomeen om de zoveel jaren weer langs. ,,Als we berichten lezen dat ze in het zuiden van het land actief zijn, dan weten we inmiddels dat we op onze hoede moeten zijn en dat ze daarna onze kant opkomen”, aldus manege-eigenaar Ockhuizen.

De getroffen maneges hebben aangifte van de diefstal gedaan bij de politie. Die kon vanmiddag nog niet aangeven hoeveel gevallen van zadeldiefstal al bekend zijn bij hen.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.