Volledig scherm
De 45-jarige Sandra Garcia Geraldino werd omgebracht door Silvester L. uit Utrecht. © anp

Utrechtse moordenaar mag van het Openbaar Ministerie deze zomer cel niet uit

De 46-jarige Silvester L. uit Utrecht wil deze zomer zijn cel uit en werken aan de band met zijn kinderen. Maar als het aan het Openbaar Ministerie ligt komt de man, die veroordeeld is voor de moord op zijn ex-vriendin Sandra García Geraldino, voorlopig nog niet vrij.

Het OM wil de voorwaardelijke invrijheidstelling van L. uitstellen vanwege een nieuwe straf. Die kreeg hij vorig jaar opgelegd na het uiten van telefonische bedreigingen aan het adres van twee medewerkers van Samen Veilig (Save), de organisatie die belast is met de ondertoezichtstelling van zijn kinderen.

De Utrechter kreeg een extra maand cel opgelegd vanwege de bedreigingen, die hij tot drie keer toe uitte vanuit de gevangenis in Dordrecht. Dat deed L. begin 2017, nog voordat hij eind van dat jaar in hoger beroep tot zes jaar cel werd veroordeeld voor de moord op zijn ex. L. zit al sinds 2015 vast.

Voogdij

Met de Dominicaanse die in Spanje woonde had hij ook al vaak ruzie over de voogdij van hun tweeling. Tot 31 juli 2015: toen ging het in de woning van L. aan het Vechtplantsoen in Utrecht mis. Een ruzie liep zo uit de hand dat hij de vrouw ombracht. Wekenlang was ze spoorloos, totdat haar lichaam werd gevonden.

Silvester L. is in beroep gegaan tegen de maand extra cel die hij heeft gekregen, net als het Openbaar Ministerie dat negen maanden extra cel voor ogen had. In hoger beroep is de straf al opgelopen tot drie maanden cel. Maar ook tegen die uitspraak heeft L. protest aangetekend: begin vorige maand ging hij in cassatie.

Straf

Vanwege de nieuwe straf wil het Openbaar Ministerie nu de voorwaardelijke invrijheidstelling van L. deze zomer blokkeren. Een uitstel met 180 dagen is wat officier van justitie Tanghe voor ogen heeft. Maar daar is de nieuwe advocaat van L. Hendrik Sytema het pertinent mee oneens.

,,Omdat de maatschappij dan veiliger wordt? Ik zie hier werkelijk geen goede reden voor’’, stelde hij vandaag voor de meervoudige kamer van de rechtbank. Hij noemde het in het belang van zowel L. als zijn kinderen dat hij zo snel mogelijk vrij komt. ,,Om als vader een band op te bouwen met zijn kinderen na zijn detentie.’’

Sytema begrijpt niet dat het OM een half jaar uitstel van de vrijlating voor ogen heeft en ziet dit als het verlengen van de straf voor de bedreiging. ,,Terwijl deze feiten van 2,5 jaar geleden zijn, van een moment dat hij in veel onrustiger vaarwater was’’, reageerde hij op een vraag van de oudste rechter.

Afwezig

Officier van justitie Tanghe zag vandaag het belang niet om L. deze zomer al vrij te laten onder voorwaarden. Bovendien zag hij de afwezigheid van L. zelf op zitting om een toelichting te geven als een zwaktebod.

Advocaat Sytema: ,,Het gaat om de band tussen hem en zijn kinderen. Iedere dag langer in detentie wordt lastiger voor beide partijen. Hij heeft kinderen en zit vast, hoeveel meer wilt u aangetoond zien?’’

Verder wil Sytema geen toelichting geven op de stand van zaken rond zijn cliënt. Op 26 juni spreekt de rechtbank zich uit over het verzoek van het OM om de voorwaardelijke invrijheidstelling met een half jaar uit te stellen.