De Utrechtse Nobelstraat is uitgestorven op een tijdstip dat het hier doorgaans druk is met stappende studenten.
Volledig scherm
De Utrechtse Nobelstraat is uitgestorven op een tijdstip dat het hier doorgaans druk is met stappende studenten. © Sander Optendrees

Utrechtse ondernemers houden vooralsnog hoofd boven water ondanks coronacrisis

Ondernemers in de regio Utrecht gooien vooralsnog niet de handdoek in de ring. Bij de rechtbank in Utrecht worden, een maand na het instellen van beperkende maatregelen, nog geen faillissementen aangevraagd door radeloze ondernemers uit bijvoorbeeld de horecabranche.

Volgens een woordvoerder van de rechtbank Midden Nederland in Utrecht zijn afgelopen dinsdag, wanneer doorgaans de faillissementsaanvragen behandeld worden, niet merkbaar meer zaken behandeld dan anders. Ook waren onder de faillissementsuitspraken geen zaken die direct verband lijken te houden met de coronacrisis.

Eerder spraken met name horecaondernemers zoals Erik Derksen van Buurten de vrees uit voor een bloedbad onder café- en restauranteigenaren als de coronamaatregelen lang voortduren. Het lijkt erop dat ondernemers in gesprek met leveranciers, verhuurders, banken en andere schuldeisers voorlopig afspraken hebben kunnen maken om te overleven. Ook zijn betalingstermijnen vaak nog niet verstreken, waardoor ondernemers even tijd hebben om met hun leveranciers tot een oplossing te komen.

Schuldeisers hebben geen belang bij een faillissement waarbij zij meestal maar een klein deel van hun vordering terugkrijgen. In veel gevallen is de kans op inning groter als de onderneming na opheffing van de maatregelen weer gaat draaien.   

  1. Geen klachten en toch een coronatest doen? Dat mag, want de GGD kan het niet verbieden
    PREMIUM

    Geen klachten en toch een coronatest doen? Dat mag, want de GGD kan het niet verbieden

    Verbieden kan de GGD het niet en mensen die zich zonder klachten voor een coronatest melden, worden gewoon getest. Deze ‘toeristentesters’ hebben niets aan de testen en bovendien zijn die behoorlijk pijnlijk. En als mensen met een coronabesmetting niet in quarantaine willen, krijgt de veiligheidsregio in uitzonderlijke gevallen de bevoegdheid om die weigeraars verplicht thuis te laten blijven.