Volledig scherm
© Marnix Schmidt

Utrechtse politiek bezorgd over lange wachttijden bij dokters: ‘Iedereen moet binnen drie dagen naar de huisarts kunnen’

De Utrechtse politiek maakt zich grote zorgen over de lange wachttijden voor een consult bij een huisarts in Utrecht. Zij stellen het college schriftelijke vragen over het huisartsentekort. 

In de regio Utrecht kan het langer dan een week duren voordat je bij de huisarts terechtkunt en dat zou de komende tijd alleen nog maar toenemen. Enkele politieke fracties stelden hierover vragen aan het college na recente ontwikkelingen: de onderzoeken van Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) en de zorgelijke signalen over huisartsentekorten in Utrecht. 

De fracties van PvdA, SP, VVD, Student&Starter, PVV, GroenLinks, D66, Stadsbelang Utrecht, DENK en CDA zijn het erover eens dat eerstelijnszorg basiszorg voor iedereen laagdrempelig toegankelijk moet zijn. Volgens hen neemt de werkdruk van de huisarts toe doordat meer zorgtaken van de tweede lijn naar de eerste lijn zijn verschoven. Ook groeit de werkdruk door een tekort aan personeel in de tweede lijn. 

In totaal stelden de fracties dertien vragen.  Zij vragen zich onder meer af hoeveel huisartsen Utrecht zou moeten hebben om de norm van maximaal drie dagen wachttijd te halen, of het aantal huisartsen meegroeit met de groei van de stad en of bekend is in welke wijken en buurten capaciteitsproblemen spelen.