Utrechtse vader en broers ontkennen hasjhandel met vertakking in Spanje
Drie broers en een vader uit één Utrechts gezin stonden vandaag samen met twee andere verdachten terecht vanwege drugshandel en handel in medicijnen. Justitie verdenkt hen van hennepteelt in Spanje en het vormen van een criminele drugsorganisatie.
Het was voor de Utrechtse hoofdverdachte Faghr A. (45) een zwarte periode in zijn leven. Hij lag niet alleen in scheiding maar had ook forse geldproblemen. ,,Het was ellende, toen heb ik een foute beslissing genomen”, gaf hij vandaag voor het eerst toe. ,,Hij schaamt zich kapot”, zei zijn advocaat over een door hem in scène gezette woninginbraak.
Begin 2016 probeerde Faghr op die manier de verzekering op te lichten. Dat deed hij kort nadat het misging met een hennepkwekerij in een boerenschuur in Spanje, waar hij volgens het Openbaar Ministerie ook bij betrokken was. Op de suggestie van de rechtbankvoorzitter dat hij de inbraak mogelijk verzon na te zijn bestolen rond de hennepkwekerij, zweeg hij.
Zwijgen deed Said van E. (45) vandaag het minst van de zes aanwezige verdachten. Hij zou van Faghr 10.000 euro krijgen, voor het brandveilig maken van alle elektronica in de Spaanse schuur. Hij was een ‘kat in het nauw’, die hard op zoek was naar geld. Maar hij kreeg naar eigen zeggen nooit een euro uitgekeerd voor dat werk.
Bob de Bouwer
,,Ik was de Bob de Bouwer. Maar ik heb alleen maar verlies geleden en drie jaar hoofdpijn gehad door deze zaak. Als ik dat had geweten, was ik er nooit aan begonnen.” Andere verdachten zwegen en ontkenden betrokkenheid bij de Spaanse hennepteelt.
Spraakzamer was Kamal A. (37), broer van de hoofdverdachte. Hij ontkende stellig het verwijt dat in zijn eetcafé Salaam in de Kanaalstraat in Utrecht hasj verhandeld zou zijn. Dat verklaarde oud-medewerker en medeverdachte Ahmed M. (61) bij de politie. Hij ontbrak als enige verdachte op de zitting en is ook al ruim een jaar onvindbaar voor verhoor.
Coffeeshop
,,Ik had in 2015 een goed lopende coffeeshop in Amsterdam’’, zei broer Kamal. ,,Ik ben geruïneerd door deze zaak, door onterechte vermoedens over drugshandel. Ik deed niets verkeerd. Ik ga voor een paar gram geen risico lopen en ik kan niet geloven dat bij mij in Salaam in Utrecht drugs verkocht is.” Daar sloot medeverdachte Younes al K. (27) zich bij aan: hij zei ook niets te weten over criminele activiteiten in Salaam, waar ook hij werkte.
Vader Benaisa A. (70) gaf wel toe geld te hebben geleend aan zijn zoon Kamal. Maar ook hij ontkende iedere betrokkenheid bij criminele activiteiten. Zijn zoon Zakaria gaf op zitting wel toe hasj in bezit te hebben gehad en nam de schuld op zich voor alle hasj die bij zijn vader thuis werd gevonden. Verder zweeg hij. De 75.000 euro aan contant geld in die woning was volgens vader Benaisa zijn spaargeld en geen drugsgeld.
Anonieme tip
De politie hield de familie al sinds begin 2015 in de gaten. Na een anonieme tip werden onder meer telefoongesprekken afgeluisterd, waar het OM veel bewijs in ziet. Na een jaar volgden op 9 februari 2016 invallen, onder meer in eetcafé Salaam aan de Kanaalstraat in Lombok, maar ook in woningen van de verdachten. Burgemeester Van Zanen sloot de zaak vlak daarna en stelde dat de activiteiten een gevaar voor de openbare orde vormden. Bij de verdachten thuis werden naast hasj en contanten ook verschillende wapens gevonden.
Hoofdverdachte Faghr verloor na de arrestatie zijn baan als apotheker. Maar hij ontkende stellig gehandeld te hebben in medicijnen. ,,Ik ben ben hier om verantwoordelijkheid te nemen en verder te kunnen.” Volgens de advocaten, die morgen hun pleidooi houden, maakten hun cliënten geen deel uit van een criminele drugsorganisatie. Morgen volgen de strafeisen, waarna de rechtbank op 13 januari uitspraak doet.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Man scheldt agenten verrot op Utrechtse Neude en moet met pepperspray worden overmeesterd
Schelden, tieren én verzet tegen arrestatie. De Utrechtse politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een man aangehouden die vaker voor overlast zorgt. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
Buurt klaagt over overlast flitsbezorgers. Gooit Utrecht nu de deur dicht in een deel van de stad?
Omwonenden van een vestiging van flitsbezorger Gorilla’s in Utrecht zijn het zat. Zij riepen de gemeenteraad dinsdagavond op de overlast en verloedering in de buurt aan te pakken. Het bedrijf zegt de klachten serieus te nemen en daar al iets aan te doen. -
Amerongse hockeyclub zoekt nog steeds naar vandalen die hun veld vernielden: ‘Blijft een mysterie‘
Het is, ruim een week later, nog steeds niet duidelijk wie de vandalen zijn die het hockeyveld van hockeyclub De Haaskamp in Amerongen hebben vernield. Het veld wordt voor duizenden euro’s opgeknapt. ,,Het blijft een mysterie”, aldus voorzitter Sanne Ruijs. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het om zelfs 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zó hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro, wat vergeleken met de Nederlandse prijzen nu minimaal 40 cent per liter lager is. Loont het om daarom ver om te rijden om te tanken? De Gelderlander zocht het uit.
-
PREMIUMCOLUMN
Lieve Sylvia en Gonny, is er nog bingo na de Utrechtse Bazaar?
Het is zaterdag, wat zouden Sylvia en Gonny vandaag doen? -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Rijden zonder kentekenplaat en negeren stopteken: politie Culemborg neemt scooters in beslag
De politie heeft in de wijk Voorkoop in Culemborg twee scooters zonder kentekenplaat in beslag genomen, nadat de bestuurders veel te hard hadden gereden. Ook trokken ze wheelies en bleken de scooters niet verzekerd te zijn.